Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este marcat de faptul că guvernul „a hotărât peste noapte” anularea pelerinajului de la Iași, astfel că acum își scrie supărarea pe Facebook.

„Astăzi ar fi trebuit să fie pelerinajul de la Iași cu ocazia Sfintei Cuvioase Parascheva. Guvernul Orban a hotărât, peste noapte, că anul acesta pelerinajul nu se ține. În opinia mea este o gravă încălcare a libertății religioase a românilor. Văd că a devenit o obișnuință ca Iohannis și Orban să intervină în viața credincioșilor, în special a celor ortodocși.

Nu pot să nu compar felul în care Guvernul PNL ia asemenea decizii și felul în care alte guverne își anunță credincioșii de anularea unor asemenea evenimente majore. Luați de exemplu cazul celui mai mare pelerinaj musulman, cel de la Mecca. Milioane de musulmani străbat mii de kilometri ca să ajungă acolo. Credeți că guvernul saudit le-a spus de pe azi pe mâine că pelerinajul nu se mai ține? Nu! Le-au spus cu luni de zile în avans tocmai pentru ca oamenii să știe. La fel este cazul pelerinajului hindus de pe malurile Gangelui”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Pelerinaj versuri alegeri

Uitând parcă faptul că la alegeri, cu câteva mici excepții, s-a păstrat distanța fizică și au fost respectate măsurile, mai mult, până la secția de votare s-a putut merge și pe jos, Tăriceanu continuă să facă comparații între vot și pelerinaj. Asta, în condițiile în care se știe foarte clar că acolo e o masă numeroasă de oameni, care în fața „celor sfinte” cam uită de regulile lumești.

„Asta înseamnă respect pentru oameni, pentru credința lor. Asta înseamnă să-ți pese mai mult de ei decât de voturile lor. Nu uitați că de Paște dl Iohannis ne-a spus să stăm în case sau după sărbătorile pascale vor fi înmormântări! Pe scurt, Iohannis și Orban ne spun așa: pelerinajele religioase sunt interzise, dar pelerinajele la vot sunt permise!

Este anul în care nu sunt la Iași alături de credincioșii ortodocși, dar asta nu înseamnă că nu mă gândesc la ei. Fie ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să ne ocrotească și să ne călăuzească în vremurile acestea grele!”, a mai scris liderul ALDE.

Citește și: Arafat: „Este o diferență mare între pelerinaj și voturi”

De la o săptămână, la o singură zi

Pelerinajul de la Iași, ce urma să aibă loc în perioada 8-15 octombrie, a fost interzis persoanelor din afara municipiului, în urma deciziei luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență din 5 octombrie, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Totodată, ca urmare a acestor decizii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MBB) au anunțat, miercurea trecută, că va anula pelerinajul, și „se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MBB.

Citește și: Guvernul și Prefectura Iași, date de judecată din cauza pelerinajului interzis

#News