Avocatul Daniel Ionașcu, în numele PPU (social-liberal) a depus la instanța de contencios administrativ a Curții de Apel București o cerere de chemare în judecată a Guvernului României și a Instituției Prefectului Județului Iași, prin care solicită suspendarea hotărârilor și constatarea nulității actelor prin care a fost interzisă participarea credincioșilor la evenimentele religioase, transmite Știri pe surse.

„PPU (social-liberal) apreciază că cele două hotărâri încalcă grav dispozițiile legale privind organizarea Bisericii Ortodoxe, dar și drepturile la libertate individuală și libertate a conștiinței. De asemenea, interzicerea participării la evenimente religioase este una vădit discriminatorie, în acest fel aducându-se o gravă atingere libertății religioase. Restricționarea accesului credincioșilor la sărbătoarea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, în condițiile în care organizatorul – Arhiepiscopia Iașilor, cu sprijinul autorităților locale, a luat toate măsurile de siguranță ce se impun pentru respectarea de către pelerini a normelor sanitare și de distanțare, în vederea prevenirii și combaterii răspândirii epidemiei de COVID-19, este o măsură nejustificată și abuzivă”, transmite PPU (social-liberal) într-un comunicat de presă, citat de sursa menționată.

Pelerinaj interzis, apoi restrâns la o singură zi

Pelerinajul de la Iași, ce urma să aibă loc în perioada 8-15 octombrie, a fost interzis persoanelor din afara municipiului, în urma deciziei luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență din 5 octombrie, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Totodată, ca urmare a acestor decizii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MBB) au anunțat, miercurea trecută, că va anula pelerinajul, și „se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MBB.

„Îndemnul meu este unul care doare, dar știu că este îndemnul corect”

„Sufletește sunt alături de orice credincios care resimte aceste restricții. Privesc cu înțelegere la organizatorii descumpăniți de restricțiile care descurajează pelerinii să ajungă la Iași, răpind astfel bucuria unei sărbători atât de îndrăgite. Nu îmi este ușor, nu sunt indiferent. Dar datoria mea este să vă îndemn să respectăm restricțiile. Haideți să nu oferim șanse suplimentare de răspândire acestui virus. Haideți să evităm orice risc! Această pandemie își arată colții acum! Haideți să îi răspundem cu rugăciuni, cu răbdare și să ne păzim, să respectăm regulile de distanță fizică și protecție sanitară! Îndemnul meu este unul care doare, dar știu că este îndemnul corect., a declarat Marian Grigoraș, prefectul de Iași.

Citește și: Orban le taie elanul „fanilor” Sfântului Dumitru. Pelerinajul, interzis

#News