Alexandru Rafila

Încurcătura în cifre, de marți, când Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunța o incidență a cazurilor de infectări de 3,11 la mia de locuitori (la nivelul Capitalei), iar Grupul de Comunicare Strategică de 2,69 la mia de locuitori a adus cu sine momente de neîncredere în autorități. Mai ales că în funcție de acest indicator sunt impuse o serie de restricții.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a încercat să facă „lumină” în acest caz. Profesorul Rafila a explicat faptul că până acum raportarea s-a făcut pe populația rezidentă, nu pe cea cu domiciliul într-o localitate.   

Totodata, profesorul Alexandru Rafila explică faptul că acesta este modul în care acționează și Centrul European pentru Combaterea Bolilor. „Institutul Național de Sănătate Publică a folosit niște date care se referă la populația rezidentă în Bucuresti, date care sunt aceleași de când se face măsurătoarea de către Institut. Să nu ne închipuim că se foloseau alte date în fiecare zi. Aceleași date au fost folosite în mod curent și rezultatul pe care l-au comunicat colegii de la INSP erau în concordanță cu ceea ce s-a comunicat în mod evident și în perioada anterioara”, a precizat Președintele Societății Române de Microbiologie, citat de B1 Tv.

Mai mult decât atât, el este de părere că regulile s-au schimbat peste noapte la noi, deși la nivel european calculul se face tot pe populația rezidentă.

„Trebuie să folosești întotdeauna aceeași bază de date când faci o raportare, nu să o modifici de la o zi la alta. Mai mult, și Centrul European al Bolilor, când raportează incidența cumulată pentru 14 zile, folosește tot populația rezidentă, într-o anumită țara. Noi de exemplu, nu mai suntem 22,5 milioane de locuitori în România, ci conform Eurostat suntem 19,4 milioane de locuitori”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Situație ciudată ce așteaptă o clarificare urgentă

„Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. Este urgență nevoie de corelarea datelor dintre aceste instituții și aștept clarificări din partea guvernului de urgență”, a declarat Iohannis, într-o conferință de presă ce a avut loc marți, la Cotroceni.  

Citește și: Alexandru Rafila, surpriza de pe lista PSD pentru „parlamentare”

#News