După cum știe deja tot Mapamondul, Iranul nu o duce prea bine în perioada asta, în urma morții generalului considerat erou național, Qassem Soleimani. Moartea acestuia a generat evenimente în lanț ce par să nu se mai oprească. Atacuri asupra bazelor americane din Irak, prăbușirea avionului ucrainian la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, iar acum proteste de stradă.

Iată că aceste proteste tind să pună moartea generalului Soleimani într-o nouă lumină, mulți dintre iranieni considerând că acesta nu ar fi nici pe departe un erou, ci un tiran. Protestatarii revoltați își doresc încheierea conflictelor armate și au ieșit pe străzile Teheranului, rupând afișele ce ilustrează figura lui Soleimani. Oamenii scandează, de asemenea, împotriva Gardienilor Revoluției și politicii regimului lui Ali Khamenei.

Armata iraniană încearcă să stopeze aceste proteste de stradă, trăgând în populația protestatară cu gloanțe de cauciuc, după cum relatează BBC pentru Iran Bahman Kalbasi.

De asemenea, studenții iranieni care protestează sfidează propaganda islamică și refuză să calce steagurile americane și israeliene, desenate pe astfalt tocmai pentru ca aceștia să treacă peste ele, în demersurile lor de protest.

De curând, chiar prim ministrul Canadian, Justin Trudeau, a făcut declarații cu privire la evenimentele în lanț desfășurate în jurul conflictelor ce au dus la moartea a zeci de cetățeni canadieni, în recentul accident aviatic.

„Cred că dacă nu ar fi existat tensiuni şi o escaladare recentă în regiune, aceşti canadieni ar fi fost în acest moment acasă cu familiile lor”, a declarat Trudeau.

Acesta condamnă tensiunile din Iran și afirmă că, dacă ele nu ar fi existat, acum cei 57 de pasageri canadieni, cât și ceilalți de alte naționalități, ar fi fost încă în viață.

#News