Afinele îmbunătățesc imunitatea și mențin sănătatea ochilor

Afinele sunt sărace în calorii și grăsimi, având numeroase substanțe nutritive esențiale pentru funcționarea organismului.

Afinele au efect antidepresiv, îmbunătățind imunitatea și menținând sănătatea ochilor, fiind bogate în vitamine și minerale. Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular coacăză, cucuzie, pomușoară, este un arbust din familia Ericacea,  întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite. Afinul are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrișor, potrivit ziare.com.

Afinele sunt sărace în calorii și grăsimi, având numeroase substanțe nutritive esențiale pentru funcționarea organismului.

100 de grame de afine proaspete conțin 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre, 0.3 grame de grăsimi. Majoritatea carbohidraților din compoziția afinelor sunt dați de glucoză și fructoză, indicele glicemic al acestor fructe fiind destul de mic, motiv pentru care pot fi consumate și de către persoanele care suferă de diabet. Afinele sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C, conținand în cantități mai mici cupru și vitaminele E și B6. 

O femeie i-a dat peste 22.000 de euro unui bărbat care a pretins că este general de război

Oamenii de știință din Oklahoma susțin că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic, datorită conținutului mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor

. Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului, crescând capacitatea de învățare și memorare. Datorită proprietăților antioxidante, afinele pot întârzia îmbătrânirea oculară și  declanșarea unor afecțiuni precum degenerescența maculară, cataractă, miopia, xeroftalmia (uscarea ochilor) și infecțiile oculare. Antocianinele din compoziția afinelor contribuie la eliminarea metalelor grele din corp, mercur, plumb, cadmiu și arsenic.