Ulciorul de aur nu merge de multe ori la apă

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au plasat-o, din nou, pe Maia Sandu pe locul 1. Însă cum s-au poziționat băieții noștri de aur? Prost, prost de tot. Moldovenii par să fi ciulit urechile spre România, așadar au votat în consecință

Foto: Facebook George Simion

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, spune o vorbă din bătrâni. Până la alegerile parlamentare din Republica Moldova, recunosc că nu mi-am bătut prea tare capul să mă gândesc la exemple concrete care ar putea să definească această vorbă, deși sensul era unul clar. Începând cu ziua de astăzi, în sfârșit pot face o comparație cinstită cu o situație cât se poate de reală, dacă nu chiar foarte politică.

La alergerile parlamentare din țara noastră, cele de la sfârșitul anului trecut, AUR-ul lui George Simion rupea gura târgului, luându-le fața dinozaurilor politici Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu sau PMP-ului lui Traian Băsescu, și se califica pentru Parlament.

Îngrijorările printre proeuropeni începeau să apară, întrucât partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu prezenta accente mult prea naționaliste, de-a dreptul fanatice, cu o duhoare de xenofobie, antieuropenism și homofobie (iar lista poate continua).

La rândul lor, cei din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor se umflau în pene, sugerând că reprezintă viitorul României dodoloațe. Românii sunt români, nu străini, iar patrimoniul românesc trebuie să rămână în interiorul conturului țării și, de ce nu, în interiorul bisericii.

Ulciorul n-a mai mers în Republica Moldova, unde apele par a fi tulburate de un val european

Cu câteva luni în urmă, ultranaționaliștii lui Simion își dădeau mâinile cu alți ultranaționaliști (pseudo-unioniști, ca și ai noștri), în speranță că vor repeta figura din țara noastra. Cu toate că speranțele au fost mari, gândindu-se, probabil, că dacă în România cea un pic mai aproape de Europa, le-a mers, în Republica Moldova succesul avea să fie garantat iar AUR să obțină 101% din voturile exprimate.

Însă cum moldovenilor pare să li se fi acrit de impostori, au început să ciulească urechile și, cel mai probabil, să fie atenți la activitatea marelui partid unionist, în România. Și se pare că, atenți fiind, moldovenilor le-a cam dat cu minus și au decis să-i plaseze pe aceștia cu mult sub baremul de intrare în Parlament, mai exact pe la coada clasamentului. Cum ar veni, Republica Moldova i-a trimis pe cei de la AUR la plimbare, înainte să-și înceapă magnifica călătorie prin Basarabia care e România.

Și-acum, rămâne o singură întrebare: de ce nu le-a mers, de vreme ce terenul părea propice? Aici ar fi două răspunsuri posibile:

  1. Fie moldovenii își doresc să se unească mai mult cu Europa decât cu România.
  2. Fie s-au deșteptat mai repede ca frații lor români și au anticipat ambrambureala din spatele eroilor absoluți, având exemplul de peste Prut.

Ba mai mult, George Simion publica o fotografie (a se vedea în antetul articolului), împreună cu membri ai grupării de-aceeași teapă, Fratelli d’Italia, a cărui lider este susținător declarat al lui Vladimir Putin. Așadar, conceptul de unire capătă alte nuanțe și începe să miroasă îngrozitor a est.

Citește și editorialul: De ce ar trebui legalizată prostituția