S-au împărțit prefecturile din țară. Cine, câte ia?

Împărțirea prefecturilor între partidele coaliției de guvernare a avut la bază rezultatele de la alegerile parlamentare

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat în cursul serii trecute că avem parte de un nou fum alb, de data aceasta cu privire la împărțirea prefecturilor din țară între partidele parte din alianța de la guvernare. Potrivit acestuia, împărțirea ar fi una bazată pe rezultatele obținute la urne, la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Conform Constituției, prefectul este reprezentantul Guvernului în județ. În 2006, când eram în negocierile de aderare, existau niște bile negre în capitolul administrație și atunci s-a decis ca prefectul să fie echivalat funcției de înalt funcționar. Din 2012, practic nu au mai apărut înalți funcționari. (…) Punctul de vedere aproape comun, în cadrul coaliției, care e în curs de implementare printr-o reglementare este acela că prefecții sunt reprezentanții Guvernului, nu trebuie să fie înalți funcționari publici”, a declarat Ludovic Orban, la B1Tv.

Astfel, conform acestei logici, PNL ar urma să primească 23 de prefecți, Alianța USR PLUS 14, în timp ce UDMR 5. Mai mult decât atât, subprefecții vor fi, și ei, împărțiți pe același criteriu, după cum urmează: PNL va avea 47 de subprefecți, Alianța USR PLUS 28, iar UDMR 10.

Dacă de data aceasta, negocierile au curs rapid, întrucât rezultatele de la alegeri au reprezentat soluția matematică cu privire la cine, câte prefecturi ia, nu același lucru se poate spune și despre negocierile din a doua jumătate a lunii decembrie, când membrilor actualei coaliții nu le-a fost atât de ușor să ajungă la adevărul comun, lupta principală învârtindu-se în jurul funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Citește și: Cioloș laudă implicarea BOR în campania de informare

#News