O nouă rundă de finanțare în cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”

Anunțul a fost făcut de către Administraţia Fondului de Mediu

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a deschis, luni, cea de-a treia rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, potrivit ziare.com.

Programul este finanţat din PNRR, bugetul sesiunii fiind de 550 de milioane de lei. 

Potrivit AFM, înscrierile se pot faceâ în perioada 04 decembrie 2023, ora 10:00 – 09 februarie 2024, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare. ”Înscrierile se realizează în baza Ghidului specific — Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă, componenta C1 — Managementul apei, investiţia 3. Sprijinirea conectării populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente. Acesta este aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr.2.605/2022, disponibil pe site-ul AFM”, anunţă sursa citată. 

Cererile de finanţare se transmit la AFM prin aplicaţia informatică destinată programului care este disponibilă pe site-ul instituţiei

Potrivit datelor transmise de AFM, măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare. 

Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. g) şi h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice. Pe lângă celelate criterii de eligibilitate aplicabile, aceştia sunt eligibili sub condiţia încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI. Suma alocată sesiunii de finanţare este de 549.270.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 653.631.300 lei, valoare cu TVA. Topul celor mai bogați 10 oameni din lume, dat publicității în decembrie 2023