Au trecut „localele”, unii sunt mulțumiți de alegerea făcută, alții sunt nemulțumiți de cei care au fost deciși în urma votului.

Care este modelul ideal de primar? E omul comunității, care pentru patru ani de zile (cel puțin) va administra finanțele unei localități, cel care prin intermediul unei echipe va demara proiecte pe termen mediu sau lung? E cel care susținut de un partid, va „tăia și spânzura”, crezându-se pe propria moșie? Am zis mereu că este nevoie de oameni noi, dar cu ce preț.

Unii români s-au simțit vizibil lezați de faptul că cetățeni străini, vezi cazul de la Timișoara, unde neamțul Fritz i-a „dezrobit” pe timișoreni, sau cel dintr-un sector al Bucureștiului, unde o franțuzoaică i-a suflat fostului primar fotoliul, la o diferență foarte mică.

Ce determină un un primar să fie bun? Atitudinea pe care o are față de aleși, față de cei ce i-au acordat încrederea, capacitatea acestuia de a gestiona (desigur, nu singur) tot ce ține de comunitate, de a înființa locuri de muncă, ori de a atrage tinerii plecați la studii prin țară să aducă acel plus valoare de care are nevoie orice comunitate pentru a evolua.

Rușinea de a fi român

Un cunoscut profesor român, ce predă și în străinătate, s-a simțit foarte deranjat de faptul că românii fac alegeri proaste, că pun în funcții înalte oameni care, după opinia sa, nu merită să fie acolo. Mai mult, a ajuns să îi fie rușine că este român.

„Francezii râd de noi, cu siguranță râd și alții. Și eu m-am săturat să mă lupt cu asta. M-am săturat să văd că râd de noi, pentru că români cu studii superioare fac munci necalificate în Franța, Germania, Anglia etc, m-am săturat să râdă de noi, că aproape toate femeile care curăță veceuri în hotelurile din Franța sunt românce și peste 50% au studii superioare, m-am săturat să râdă de noi, pentru că românii sunt atât de proști, încât apelează la Fritz și Clotilde, pentru că nu au alte persoane mai deștepte și mai bine pregătite de atât, m-am saturat să râdă de noi pentru că românii din străinătate pleacă capul pentru bani (iar românii din țară cred că străinii sunt rasă superioară). Eu nu am făcut asta niciodată. De aceea, acum, mi-e rușine că sunt român.”, a scris Horea Bădău pe blogul său.

Citește și: Liviu Pleșoianu, tranșant. „Problema suntem noi, românii!”

#News