Se pregătește o nouă Ordonanță de urgență pentru prelungirea școlii online

Legea 55/2020 dă dreptul ministrului Educației să decidă acest lucru

Așa cum anunțam încă din luna noiembrie, OUG 192 modifica Legea 55/2020, printr-o prevedere ce îi dădea posibilitatea ministrului Educației să dispună „suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”, până la data de 31 decembrie 2020.

Potrivit noului ministru de la Educație, Sorin Cîmpeanu, în ședința de Guvern de astăzi, este luată în calcul o astfel de OUG, care să prelungească școala online până la începutul semestrului al doilea, adică, până pe 8 februarie 2021.

„Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Cîmpeanu, marţi seară, la Antena 3.

Citește și: Școala față în față, abia în februarie

Când va începe școala fața-n față?

Aceasta este o întrebare pusă de toți participanții la procesul educațional, fie că vorbim de elevi, de profesori sau de părinți, fiecare dorindu-și o revenire la școala față în față.

„După 300 de zile de când avem perturbări în sistemul de educație și în urmă, în sistemul de educație, este cu siguranță cea mai firească întrebare. Ca ministru al Educaţiei, ca profesor, ca părinte din orice perspectivă, îmi doresc deschiderea cât mai grabnică a școlilor. Această decizie se va lua după jumătatea lunii ianuarie în funcție de două lucruri principale: evoluția epidemiologică, ne așteptăm din păcate la o creștere a ratei de infectare, după ceea ce am văzut cu toții, dacă nu suntem ipoctiţi că s-a întâmplat pe perioada vacanței de iarnă, pe perioada revelionului. Aceste  rezultate le vom avea după jumătatea lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu, la Antena 3.

340.000 de persoane vor să se vaccineze

Sorin Cîmpeanu consideră că nu există soluția perfectă pentru eliminarea totală a riscului de infectare, dar că vaccinarea poate face ca acest lucru să ducă la diminuarea riscului de îmbolnăvire. Pentru acest lucru, ministrul a solicitat încă din weekend ca inspectoratelor școlare și universitățile să transmită date cu privire la cei care doresc să se vaccineze.

„Al doilea element esențial este modul în care va evolua campania de vaccinare știut fiind faptul că, am solicitat tuturor unităților de învățământ școlilor și instituțiilor de învățământ superior, universităților, ca până în data de 15 ianuarie, iată tot jumătatea lunii ianuarie, mai exact orele 16.00 să avem o raportare numerică, cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învățământ. Peste 10 zile vom avea aceaste dată și pe oficiale. E vorba de 293 de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar și de aproape 47.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ superior, 340.000 de persoane”, a mai spus Cîmpeanu.

Ne uităm și „peste gard”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că decizia oficială de redeschidere a școlilor va fi luată și în funcție de măsurile luate de celelalte state, dar și de raportările ce vor veni de la nivelul inspectoratelor școlare, cu privire la numărul de elevi ce au întâmplinat dificultăți în procesul de predare-învățare. „Toate aceste date vor fi pe masă în a doua jumătate a lunii ianuarie şi în ultima decadă a lunii ianuarie se va lua decizia. Nu excludem absolut niciun scenariu”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Prioritățile lui Cîmpeanu: redeschiderea școlilor atunci când situația o va permite

#News