Școala față în față, abia în februarie

Anul acesta școlar este unul plin de inedit, de la brambureala legată de începerea școlii, până la lipsurile pe care sistemul le are. Și nu ne referim doar la lipsa echipamentului necesar pentru școală online, unde s-a intrat, în toată țara de pe 9 noiembrie, ci și la cea a unor decizii coerente. Situația se poate schimba și mai mult, potrivit secretarului de stat, Sorin Ion. Acesta se așteaptă ca școala față în față să revină abia din semestrul al doilea, cel mai devreme, în funcție de evoluția epidemiologică.

„La acest moment, nu s-au pus în discuție examenele (n.r. Bacalaureat și Evaluare Națională), asta și din cauză că sperăm ca lucrurile să se îndrepte în semestrul II și să se facă școala față în față. O schimbare ar însemna să dăm examene în sistem online, ceea ce e extrem de greu. Poate că nici nu ar trebui să luăm în calcul alt mod decât față în față. Și să nu uităm că anul trecut am organizat în condiții excelente examenele, tot în condiții de pandemie”, a declarat Sorin Ion pentru edupedu.

Școala online urma să se facă până la finalul anului calendaristic, însă structura anului școlar este de așa natură încât cel mai probabil școala „fața în față” să poată fi reluată abia din februarie.

Potrivit OUG 192 care modifică Legea 55/2020, articolul 38 are un nou alineat care prevede: „În perioada noiembrie 2020-31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Cursurile primului semestru a anului școlar 2020-2021 au început în 14 septembrie, urmând să se încheie pe 29 ianuarie 2021, cu vacanța de iarnă în perioada 23 decembrie 2020 și 10 ianuarie 2021. Semestrul al doilea va dura din 8 februarie 2021 până pe 18 iunie 2021.

Citește și: Școală online, cel puțin până la finalul lui 2020

#News