Președintele Klaus Iohannis a prezidat ședința de guvern de joi seară și a anunțat noi măsuri stricte de restricție care ar urma să intre în vigoare în perioada următoare, printre cele mai importante fiind cele legate de libera circulație pe timpul nopții, dar și trecerea la telemuncă. Acestea în contextul în care România a înregistrat aproape 10.000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid, care arată că măsurile luate până acum nu au fost suficiente.

„Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi. Am avut și astăzi prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise de la ora 9.00 seara. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile, și cele publice, și cele private trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară indiferent de locuri publice din interior sau din exterior. Firmele trebuie să își decaleze programul de funcționare. Vrem să dăm șanse medicilor să trateze cazuri grave în spitale și ne dorim să continue activitățile economice”, a spus Klaus Iohannis.

Înainte spre alegerile parlamentare, „căci democrația nu poate fi pusă în paranteză”

„Vrem ca românii să își continue viața, cât de mult se poate apropiat de o viață normală. Doar că nu suntem în condiții normale, suntem în condiții de pandemie, și nu putem să facem abstracție de acest lucru. În același timp, începe campania electorală, va fi una în condiții foarte speciale, foarte stricte și urmează votul. Vă invit, dle prim ministru să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor, în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o cu ocazia alegerilor locale. Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar, democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată, iar ea se garantează prin alegeri libere. Și națiunile puternice țin la alegeri democratice, chiar și în condiții de criză”, a mai precizat președintele Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că măsurile vor intra în vigoare de luni.

Citește și: Tăriceanu, despre carantină. „Fără testare, o condamnare a tuturor celor izolați

#News