Semnal de alarmă tras de oamenii de știință: dacă emisiile de carbon vor continua să crească, verile vor deveni din ce în ce mai călduroase până la sfârșitul secolului, în special în orașe.

Adio iarnă, vremea din Bucureşti va semăna cu cea din Irak

Potrivit Live Science, creşterea rapidă a populaţiei şi dezvoltarea urbană vor face ca oraşele să devină cu 7-8 grade Celsius mai călduroase decât zonele rurale.

Din cauza poluării excesive, în anul 2100, vremea din Bucureşti va semăna cu cea din Irak. Temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius.

În cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creşte cu 4 grade Celsius, fiind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia.

Oamenii de știință spun că, dacă emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe pământ vor deveni mult prea puternice pentru a fi suportate de om.

Citește și 1 hectar din Pădurea Băneasa, pierdut, din pix, de statul român

„Este unul dintre scenariile posibile. E bine că oamenii de știință desenează posibilele evoluții pentru viitor. Nu putem pur și simplu să lăsăm vremea să treacă – poate că e mai bine mâine decât a fost astăzi. (…)

Efectele sunt, poate, și din cauza ciclului soarelui, că se încălzește oceanul planetar, iar cele două mari motoare oceanice – unul este în Oceanul Pacific Indian și altul în Oceanul Atlantic – își schimbă felul în care acționează. Straturile de aer înseamnă mișcări climatice puternice. Observați că într-un interval de 2-3 luni, de la incendiile puternice din Australia și până la uragan în țările nordului – cine a mai văzut așa ceva?”, a spus Alexandru Mironov, realizator Digi World.

Vezi și USR Bucureşti: Firea acuză sabotaje închipuite, pentru a justifica lipsa apei calde

„Noi, oamenii, suntem de vină pentru asta. Progresul omenirii și la asta trebuie să ducă. Unul dintre scenarii este că dacă reducem consumul de energie, cu efectele pe care le are, reușim să ne întoarcem. Altfel, însă…”, a adăugat el.

#NEWS