„Au fost două explozii ale tuburilor de oxigen”

Ancheta la fața locului ca dura câteva zile

Procurorul de caz, Alexandru Anghel, a anunțat că potrivit primelor date, se pare că în interior a fost un incendiu urmat de două explozii. Până în prezent, în „cazul incendiului de la Matei Balș” au fost audiate cinci persoane, patru asistente și un instalator, iar ancheta la fața locului va ține câteva zile.

„Am efectuat cercetarea la fața locului, au fost ridicate cele patru cadavre, mâine se vor face necropsiile. Au fost cooptați specialiști de INSEMEX Petroșani pentru a ne lămuri despre împrejurările producerii incendiului. Cercetarea nu se poate termina într-o zi, a fost o prima evaluare, mâine reluam. Se pare că au fost două explozii ale tuburilor de oxigen, se pare că a fost un incendiu și apoi au fost două explozii”, a explicat procurorul de caz, Alexandru Anghel.

Procurorul a mai spus că ancheta va continua cel puțin câteva zile și că vor fi folosite imagini de la camerele de supraveghere din spital, precizând că în saloane nu există camere de supraveghere, și documente.

„Azi am evaluat situația, mâine vom analiza celelalte aspecte. Există camere de supraveghere, imaginile au fost ridicate și vor fi analizate, în saloane nu există. Pompierii au ajuns primii acolo, la cercetare s-a găsit și al patrulea cadavru, nu pot să mi explic de ce l-au găsit târziu. Nu pot să confirm (întrebat fiind de existența vreunei surse externe de încălzire), mâine o lămurim. Au fost ridicate documente, vor fi analizate, este un volum mare. Nu excludem nici o variantă, ancheta va dura cel puțin câteva zile”, a precizat procurorul.

Primele audieri în „Cazul Balș”

Reprezentanții Poliției anunță că până în prezent au fost audiate cinci persoane. „Sunt mai multe ipoteze dar la acest moment nu putem să ne pronunțăm. Au fost audiate cinci persoane, personal medical și un instalator. În funcție de datele anchetei o să fie chemate și alte persoane utile cauzei”, a anunțat comisarul-șef Marian Mihoci, șeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei. Mai multe informații despre anchetă vor fi furnizate sâmbătă.

De partea cealaltă, Institutul Național „Matei Balș” a precizat, într-un comunicat de presă, că unitatea avea toate avizele la zi. „Echipa Institutului va sprijini ancheta în curs și lămurirea aspectelor, care ar fi putut duce la accidentul din această dimineață, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi”, se arată potrivit site-ului oficial al instituției.

Avocatul de la Balș a remarcat prezența de spirit a celor două asistente care au luat contact cu focul. „Este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacția a fost promptă, a fost un incident regretabil, infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut și prezența de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea, aveam și explozie”, a spus avocatul Constantin Durgheu, citat de Digi 24.

Reamintim că în urma incendiului de vineri dimineață, cinci persoane și-au pierdut viața. Pavilionul la care a avut loc acest incendiu era reabilitat recent, clădirea fiind una construită în 1953.

Citește și: PAUR cere demisia celor responsabili pentru tragedia de la „Matei Balș”