Record de plăți la ghișeul virtual

Fără stat la coadă, fără bătăi de cap, la numai un click distanță

Luni, în prima zi lucrătoare din 2021, a fost aglomerație mare „ghișeu”, fiind marcat un record de plăți pe platforma de plăți online Ghișeul.ro: 17.900 de tranzacții efectuate în doar 24 de ore, se arată într-un comunicat de presă al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR).

Valoarea sumelor colectate este de 4.659.840 lei. Precedentul record, înregistrat pe 30 iunie 2020, a fost de 15.539 de plăți realizate cu succes, în contextul în care, în luna ianuarie a anului 2020, numărul maxim de plăți realizate într-o singură zi ajungea la 9.000.

Astfel, putem spune că a avut și pandemia partea sa bună, făcând trecerea spre plățile online, căci pe Ghișeul.ro nu se fac doar plăți către „Taxele și impozitele locale”, ci și către ANAF sau diverse alte taxe către diverse instituții ale statului. Pe parcursul lui 2020, în Ghișeul.ro au fost introduse peste 60 de noi tipuri de plăți: plăţile aferente prestării oricărui serviciu comunitar de utilitate publică; contravaloarea permiselor de conducere; plăţile pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie; plăţile pentru certificatul de înmatriculare; taxele pentru emiterea paşapoartelor. În prezent, în plus față de cele 560 de primării deja înregistrate, sunt în proces de înrolare peste 30 de orașe și peste 400 de comune în platforma Ghișeul.ro.

Această evoluție dovedește utilitatea măsurilor legislative și administrative inițiate de Autoritatea pentru Digitalizarea României pe parcursul anului 2020, prin care persoanele juridice și toate serviciile publice, locale și centrale, au fost integrate în Sistemul Național Electronic de Plată Online – Ghișeul.ro. Bilanțul anului 2020 arată că au fost înregistrate peste 1 milion de tranzacții pe Ghișeul.ro, care au totalizat peste 430 de milioane de lei. De asemenea, platforma a fost interconectată cu Spațiul Privat Virtual gestionat de Agenția Națională de Administrare Fiscală – doar această interconectare a generat încasări de 9 milioane de lei și peste 36.000 de tranzacții

Administrația pentru Digitalizarea României

Potrivit datelor furnizate de ADR, au fost creșteri semnificative în 2020 raportat la 2019, astfel: 55% creștere a numărului de utilizatori; 220% creștere a numărului de tranzacții; 290% creștere a sumelor colectate.

În prezent, platforma are peste 777.000 utilizatori activi, din care 280.000 sunt noi, de la preluarea platformei de către ADR, care pot achita online peste 300 de servicii publice centrale și locale, toate cu zero comision.

Înregistrarea pe platforma Ghișeul.ro este simplă, rapidă și sigură.

Citește și: Electrica s-a transformat în DEER

#News