Voturile din diaspora, pierdute pe drum

Pandemia a dat peste cap și procesul electoral, nu doar viețile de zi cu zi. Astfel că românii aflați în diaspora și care au optat pentru votul prin corespondență, pentru a evita aglomerațiile de la secțiile de votare (acolo unde statele au permis organizarea acestora), au ajuns în situația ca votul lor să nu fi fost luat în considerare, pentru că plicurile au ajuns după „data limită”, de 3 decembrie.

„Lucrurile sunt în desfășurare, potrivit legislației, prin intermediul Poștei Române. Lucrurile sunt de maniera următoare. Au plecat 35.800 și ceva de plicuri către cetățenii care s-au înregistrat și validat cu cerere pentru votul prin corespondență. La aceste alegeri au fost gestionate undeva peste 21.000 de plicuri ajunse la misiunile diplomatice, ori la cele trei birouri pentru corespondență organizate de Ministerul Afacerilor Externe în țară. Diferența de plicuri se află în acest moment în două variante. Ori ele au plecat și nu au ajuns în termen, și vor ajunge ulterior, așa cum prevede cadrul legal, datei de 3, acestea nemaiputând fi gestionate și toate aceste plicuri depind de serviciile poștale din străinătate. La acest moment, Poșta Română are protocol și gestionează prin intermediul altor servicii poștale naționale toată această corespondență. La Poșta Română și la misiunile diplomatice au ajuns cele 21.000 și ceva de plicuri. Diferența, așa cum vă spuneam, ori a fost trimisă și va ajunge ulterior, ori a fost trimisă din timp și nu a ajuns până pe data de 3, și sunt undeva în tranzit în serviciile poștale externe”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică, la B1 TV.

Chiar dacă aceste plicuri vor ajunge după data de 3 decembrie, ele vor fi „pierdute”, căci acestea nu vor mai fi luate în considerare.

„Din nefericire, asta vă spuneam. Potrivit cadrului legal, legea 288, lucrurile sunt clare. Toate plicurile trebuie să fie înregistrate până pe data de 3 decembrie inclusiv, iar ce ajunge după data de 3, 4, 5, 6 și ulterior acestor date, din păcate, nu mai pot fi gestionate și cetățenii au primit o informare de la Autoritatea Electorală Permanentă că plicurile nu au fost gestionate și se pot prezenta la una din secțiile de votare organizate în străinătate astfel încât să nu piardă acest drept de vot pentru alegerile parlamentare din acest an”, a mai spus oficialul AEP.

Proveniența plicurilor rămâne însă  o necunoscută. „La momentul acesta, nu știm care este situația efectivă a plicurilor, de unde trebuiau să ajungă și de ce nu au venit, dar din evidențele noastre doar atâtea plicuri au fost gestionate. Restul, cum vă spuneam, ori n-au fost trimise de unii cetățeni, ori ele se află în tranzit, au fost trimise în timp, nu au ajuns în țară sau vor ajunge ulterior datei de 3 decembrie și, din păcate, lucrurile funcționează potrivit dispozițiilor legale”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Celor care au votat prin corespondență, dar votul nu a fost luat în calcul, li s-a sugerat să se deplaseze la cea mai apropiată secție de votare. Reamintim, că în acest an, alegerile parlamentare din Diaspora se desfășoară pe parcursul a două zile.

Citește și: Pandemia și diaspora. Vot prin corespondență

#News