Giuseppe De Donno este un medic italian care a adus în discuție terapia cu plasmă, dar și rezultatele acesteia.

Începând cu această săptămână, supraviețuitorii de Covid-19 sunt încurajați să ia parte la studiile clinice care implică donația de plasmă. Această acțiune va fi apoi utilizată pentru a ajuta la tratarea pacienților pe lista critică.

Studiile din alte părți au arătat că transfuziile plasmatice – bogate în anticorpi – pot face diferența între viață și moarte.

Medicii din Italia, de exemplu, au înregistrat „rezultate fantastice”, în care pacienții foarte grav bolnavi au prezentat semne remarcabile de recuperare în câteva ore.

Ce e cel mai important: niciunul dintre pacienții care au participat la studiile din Italia nu a murit.

De asemenea, China a utilizat plasma, la fel ca Spania, Franța, Germania, Olanda și Belgia – toate ”pozitive” în ceea ce privește rezultatele. Nu, nu vorbim de pozitive ca diagnostic, ci de ”pozitive” ca șansă, speranță și vindecare.

Pneumologul italian Giuseppe De Donno a avertizat că nimeni nu poate crede că utilizarea plasmei este un leac pentru Covid-19. A avut, însă, rezultate excepționale:

”La terapie intensivă e internat un băiat de 28 de ani, pe nume Francesco. Joi era într-o secţie COVID, dar starea lui s-a agravat a doua zi. Am cerut Comitetului de etică să putem folosi plasma şi în cazul lui, ne-au dat acordul, iar după doar 24 de ore, el nu mai avea febră și era bine, iar azi l-am scos de pe ventilaţia mecanică”, a declarat Giuseppe De Donno.

Până duminică, tânărul era înapoi acasă. Dar „nu putem hrăni false speranțe”, a spus dr. De Donno.

”Dacă boala a evoluat suficient de mult pentru a compromite funcționalitatea organelor, nu există vreo plasmă care să oprească asta. În acest caz, mortalitatea rămâne ridicată, deoarece viroza nu mai este acolo și, prin urmare, nu virusul este inamicul, ci daunele provocate de virus. De aceea, pacienții în stare foarte gravă nu pot fi înscriși în protocolul nostru de cercetare”, a mai declarat acesta.

Citește și: Immuni: o aplicație intruzivă sau un ajutor?

#News