Marcel Vela e pus față în față cu biserica (iar). De când cu apariția și răspândirea coronavirusului în România, am auzit mai multe știri despre BOR decât am auzit în ultimii 20 de ani. Părerile bisericii, angoasele bisericii, temerile și supărările bisericii. Și, mai ales, revolta bisericii.

E frustrant când un subiect care deja tronează în toate titlurile ia amploare și se răspândește cu o mai mare viteză decât virusul. Când infecția nu e doar una clinică. Și, mai ales, când infecția cu religie nu pare să se (mai) oprească.

Nu am spus niciodată că religia nu e bună. Sau că oamenii religioși sunt (fundamental) reduși. Sau că aș interzice accesul în lăcașurile de cult. Chit că între mine și biserică există un scandal mai vechi, nu aș acuza pe nimeni de prea multă credință.

Dar mi se pare revoltător ca Ministrul de Interne să încerce o amânare a deschiderii bisericilor pe vreme de pandemie și BOR să aibă păreri. E ca și cum suporterii fotbalului s-ar agita și ar protesta pentru deschiderea stadioanelor și începerea campionatelor pe vreme de coronavirus.

Nu cred că trăim într-o țară în care fiecare face ce vrea, și-o face doar pentru el. Da, avem puterea poporului și da, respectăm tradițiile. Dar ar trebui să învățăm, înainte de toate, să ne respectăm între noi. Și să nu uităm că suntem și rămânem un stat laic.

Siguranța ar trebui pusă înainte de toate și o înțeleg și eu, și Vela, și mulți alții. Și oricine, în afară de BOR și adepții BOR.

Exact cum poți juca fotbal pe calculator, poți avea o icoană în casă. Nu-ți interzice nimeni hobby-ul favorit, fie el bicicleta sau pupatul icoanelor. Dar, cel mai bine (și recomandat și de Vela) ar fi să-ți ții hobby-ul departe de mulțime:

”La biserică, în general, merg persoane de o anumită categorie de vârstă. Sunt persoane vulnerabile, trebuie gândit foarte bine, dacă nu cumva există riscul de infecţie în prima fază. Biserica şi preoţii au fost foarte riguroşi de Paşte, acum biserica trebuie să facă o analiză obiectivă, fără patimă, să vedem ce putem face”, a fost declarația lui Marcel Vela.

Citește și: Tătaru, mai realist din fire, ne spune exact cum stau lucrurile

#News