Examenele naționale din acest an, adaptate la „realitățile anului 2020-2021”

Cursuri online în aproape 150 de localități din țară

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri că a semnat ordinul prin care programa pentru examanele naționale din vara acestui an a fost adaptată la „realitățile anului 2020-2021”. Declarația a venit în conferința de presă de la Ministerul Educației, în care s-a discutat și despre modul modul în care vor începe cursurile de luni, 8 februarie.

„Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realități a programei de examene naționale, Evaluare națională și Bacalaureat. Această adaptare s-a făcut ținând cont de realitățile anului școlar 2020-2021”, a spus Sorin Cîmpeanu. Totodată a precizat că ordinul va fi publicat în cursul acestei zile în Monitorul Oficial. Potrivit calendarului publicat pe site-ul Ministerului Educației, Evaluarea Națională va avea loc în perioada 7 iunie-4 iulie, iar Bacalaureatul între 31 mai și 9 iulie.

Un alt ordin semnat de ministrul Educației este cel referitor la noua structură a anului școlar, așa cum anunțasem zilele trecute, pe Hashtag News, cu încheierea primului semestru înainte de vacanța de Crăciun. Potrivit lui Cîmpeanu, primul semestru va avea 14 săptămâni, iar al doilea, 20 de săptămâni (în care este inclusă și săptămâna „Școala Altfel”), urmând ca programa școlară să fie structurată în așa fel,  încât să se „plieze” pe noua structură a anului școlar.  

Aproape 150 de localități se află în scenariu roșu

Sorin Cîmpeanu a anunțat că în acest moment sunt 149 de localități aflate în scenariu roșu, 903 localități în scenariul galben – în care vor merge la cursuri copiii de grădiniță, clasele 1 – 4 plus clasa pregătitoare și elevii din clasele terminale care vor susține examene naționale.

Lista în care pot fi verificate scenariile pentru fiecare localitate poate fi consultată AICI.

„Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: distanțarea fizică e extrem de importantă, maximum posibil, minim 1 metru pentru a nu ajunge în situații absurde de blocaj. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de școală că va asigura distanțarea maxim posibilă în condițiile date. Scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenței fizice aglomerația din sălile de clasă nu va fi chiar atât de mare cum se prezintă la nivel teoretic”, a afirmat ministrul.

Cîmpeanu a dat asigurări că autoritățile vor veghea la respectarea regulilor: „Ne vom asigura că s-a făcut tot posibilul pentru o distanțare maximă”.  Totodată, nu se acceptă niciun fel de rabat de la portul măștii, iar aerisirea trebuie făcută la intervale regulate: „Este un lucru esențial”.

În ceea ce privește numărul de măști, ministrul Cîmpeanu a precizat că există un stoc de 37 de milioane, acestea fiind măștile achiziționate de Ministerul Educației, prin intremediul Inspectoratelor Școlare.

Citește și: Ministrul Educației vrea să schimbe structura anului școlar viitor