Proiectil de artilerie descoperit și neutralizat în zona Eforie Nord

A fost necesară intervenția scafandrilor militari EOD

Forțele Navale Române, prin scafandrii militari EOD, au intervenit joi în zona Eforie Nord. Un proiectil de artilerie neexplodat a fost descoperit în această arie. Specialiștii au intervenit pentru a-l neutraliza.

Dispozitivul exploziv s-a atașat de capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil. Utilajul desfăşura lucrări de amenajare a plajei la distanţă de o milă marină în larg.

Proiectilul a fost spart, extragerea dovedindu-se foarte dificilă

„În jurul orei 11:00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcaţiune rapidă, din portul militar Constanţa, iar la ora 12:20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăţi care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice.

Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa de navigaţie a utilajului maritim”, informează comunicatul citat de AGERPRES.

Procedura utilizată de specialiştii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice şi cu acordul comandantului navei solicitante. Intervenţia a fost finalizată la ora 14:00.

Trebuie amintit că secţia de scafandri EOD, din subordinea Centrului de Scafandri, este unica structură din România specializată să intervină în cazul descoperirii sub apă a unor dispozitive neexplodate.

Citește și Tezaur monetar antic, descoperit într-o pădure din Alba