Cîțu: „Anul acesta nu e nimeni dat afară”

În ciuda crizei economice în care se află România, bugetarii și-au păstrat locurile de muncă, comparativ cu cei din mediul privat

Premierul Florin Cîțu, în contextul protestelor ce se derulează de la începutul anului, pe fondul măsurile de austeritate, trage un semnal de alarmă cu privire la liderii de sindicat, blocați pe funcții de ani de zile. Totodată, acesta a precizat că nu vede o problemă în legătură cu înghețările salariale din sectorul bugetar, care ar fi la baza protestelor.

„Asta fac sindicatele, încearcă să susțină angajații. Mesajul, de fiecare dată, pentru sindicate și angajații din sectorul bugetar e același: în 2020, când economia trecea prin cea mai mare criză din ultima sută de ani, când în sectorul privat au fost 1,4 de milioane de oameni în șomaj tehnic, oameni care plăteau taxe ca să susțină salariile din sectorul public, sectorul public a primit creșterea salarială normală, nu a fost nimeni dat afară. Anul acesta nu e nimeni dat afară, toată lumea își primește sporurile, își primește salariul la nivelul din 2020. Nu văd o problemă”, a spus Cîțu.

Liderii de sindicat, aceiași de 30 de ani

Pentru unii lideri de sindicat această postură a fost o rampă de lansare pentru intrarea în viața politică, cea mai recentă fiind a lui Dumitru Coarnă, „vocea” polițiștilor, ales deputat pe listele PSD Călărași. Pentru alții, e doar un post „călduț” în care se poate sta chiar și 30 de ani, lucru remarcat de altfel de premierul Cîțu.

„Sunt foarte mulți lideri sindicali – și aici e o surpriză și ar trebui să ne gândim ca societate: cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași de 30 ani? Acolo nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică, dar acolo sunt aceiași. Ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne gândim cum ajung acolo”, a declarat premierul.

Protestul de miercuri, ca un meci văzut din peluză, cu fumigene

Ministrul de Interne, Lucian Bode consideră că modul în care s-a desfășurat protestul polițiștilor „nu face cinste” liderilor sindicali. „Sunt susținător al oricărei forme de protest civilizat. Ce s-a întâmplat ieri (n.r. miercuri) în respectiva manifestare nu face cinste celor care se vor reprezentanții polițiștilor. Este inadmisibil ca tu, lider sindical, să te pretezi la instigare, la a dărâma garduri, la a instiga, până la urmă, la nerespectarea legii. Eu așa ceva nu mi-am putut imagina și este nedrept că din cei aproximativ 100 de manifestanți, între 10 și 15 erau reprezentanții polițiștilor. Restul erau din structuri penitenciare, grefieri și așa mai departe. Nu este corect că pui această etichetă, că polițiștii s-au bătut cu jandarmii”, a spus Bode.

Citește și: Iohannis dă veto: adio pensii speciale pentru parlamentari