Profil de candidat – Dumitru Coarnă, pentru Camera Deputaților, din partea PSD

Se știe deja că polițiștii sunt o categorie aparte de bugetari, cu multe privilegii, cea mai importantă fiind vârsta de pensionare, uneori și de numai 45 de ani. O vârstă la care, omul de rând poate că se reprofilează, mai ales în perioada crizelor economice, așa cum este cea de acum.

Cea mai cunoscută „voce” a polițiștilor, Dumitru Coarnă a decis și el să se reprofileze, deși este pensionar (pe caz de boală), îți dorește un fotoliul de demnitar. Astfel că la alegerile din 6 decembrie, acesta va candida din partea PSD Călărași.

Prea bolnav pentru Sindicat, apt pentru Parlament

Deși mare parte dintre noi ne gândim că în momentul unei pensionări „pe caz de boală” persoana respectivă să nu mai funcționeze la parametri optime și să se retragă „în cocon”, Coarnă este genul de personaj care iese și dă „pe goarnă” pe la televiziuni, în diverse emisiuni, unde subiectele se leagă de statutul polițistului român.

„Azi am avut, la 100% Tu Decizi de la Realitatea, un… să-i spunem dialog… cu nababul sindicalist Dumitru Coarnă care s-a pensionat pe caz de boală la 45 de ani. Azi câştigă 20.000 de lei lunar din pensie şi mai multe salarii.

Acum e candidat PSD la Călăraşi. Pe primul loc, deci o să-l vedem în Parlament. Politician era de mult. Chiar şi când fraierii de poliţişti îi plăteau leafa babană din salariile lor de agenţi şi ofiţeri îngheţaţi de frig, udaţi de ploaie, înjuraţi şi ameninţaţi de hoţi.

Coarnă a minţit cu neruşinare în emisiune şi, ca orice politician retrograd, a început să facă scandal în loc să aducă argumente. Şi vă explic ce n-am apucat să spun în emisiune din cauza gălăgiei pe care o făcea. Nu pot să ţip cât ţipă unul care toată viaţa a fost cu vuvuzeaua pe temiriunde ca apoi să-şi asigure un loc în politică. N-am exerciţiul ţipatului”, a scris Raul Giuglea, care l-a intervievat pe polițistul-sindicalist-candidat.

Coarnă este unul din cei mai tineri pensionari ai României

Dacă omul de rând, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, pentru cadrele militare aceasta este cum mult mai redusă.

Dumitru Coarnă s-a pensionat la vârsta de 45 de ani, iar acum primește, potrivit propriei sale declarații de avere, o pensie de 5.000 de lei. Pensia medie, lunară este, în România, de 1.436 de lei. Astfel, Coarnă – care a ieșit la pensie cu două decenii înaintea unui muncitor sau inginer – încasează patru pensii medii.

„Eu m-am pensionat la 45 de ani pentru motive medicale. Nu am vrut eu, ci o comisie de medicină a Muncii a constatat. Mi-au spus: mă, băiatule, dacă vrei să mori, du-te la serviciu. Am ajuns la cancer. Nu am vrut să spun acest lucru. Nu doresc nimănui să aibă nici boala mea, nici pensia mea”, a spus Coarnă la Antena 3 unde este o prezență obișnuită.

„M-am pensionat la 45 de ani și aveam 27 de ani de muncă efectiv. După care am venit la sindicat, contract individual de muncă – consilier juridic. După care oamenii m-au ales. Aici e o funcție de reprezentare, am fost ales prin vot direct, cu 80 la sută din sufragii…”, a spus Coarnă în aceeași emisiune.

Ca lider al sindicatului polițiștilor, Coarnă (56 de ani) mai încasează, anual, 176.905 lei, adică 14.700 de lei pe lună, potrivit Newsweek.

Prea bolnav să lucreze în Poliţie, tânăr pensionar MAI se simte apt pentru Parlament. Pe listele PSD

EpochTimes Romania, nov 2020

 Pensionat la 45 ani, viitorul deputat PSD Coarnă – pensie: 5.000 lei, leafa de sindicat: 14.700 lei

Newsweek, oct 2020

Fotografii cu șefi ai Poliției Dej la petreceri private. Se face anchetă pentru a se stabili dacă erau în timpul restricțiilor

Digi 24, aprilie 2020

Primarul sectorului 1 amenință că retrage polițiștii locali de pe străzi: „Cum să discut eu cu un sindicalist?”

Digi 24, nov 2020

Poliţistul ucis avea în dotare un pistol Carpaţi, produs în urmă cu 45 de ani. Şeful Poliţiei Române: Dotarea cu armament şi veste se face gradual

Adevărul, iunie 2019

Alegeri 2020: traseiști, sindicaliști, oamenii baronilor, medici-locomotivă

DW, oct 2020

Poliția scapă de un milițian

kmkz, 2020

Apărătorul interlopilor

Cum este o prezență constantă la emisiunile TV, fie că direct pe platou dau doar în direct, telefonic, Coarnă este o voce puternică, un avocat al polițiștilor, chiar și atunci când nu este cazul.

Un moment memirabil a fost în acest an, în aprilie, când în spațiul public a fost publicate mai multe fotografii în care apăreau șefi ai Poliției Dej, alături de mai multe persoane, la petreceri privare, chiar în perioada restricțiilor impuse prin ordonanțe militare. Coarnă, ca reprezentant al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, a declarat la Digi24 că după o verificare rapidă a situației, a constatat că fotografia care a fost făcută publică în aprilie ar fi fost făcută, de fapt, în septembrie 2019. Însă nu a putut explica de ce într-una dintre imagini, apar persoane cu mască sanitară și cu mănuși.

Lăsând la o parte aglomerația de persoane, deși era intezis acest fapt, o întrebare mai importantă este cea cu privire la asocierea, chiar și numai pentru o fotografie, dintre polițiști și presupușii interlopi.

Milițianul de pe lista PSD

Nici măcar presa de pamflet nu l-a ratat pe „Goarnă”. „Dumitru Coarnă, președintele sindicatelor poliţiştilor, candidează cap de listă din partea PSD Călăraşi. Poliția scapă de un milițian”, publica kmkz.ro.

Aceștia au mai luat în vizor și alte nume pentru lista PSD. „Dupa doctori, acum intra si militienii pe listele PSD. Pasul firesc ar fi sa (re)adere si Arafat la PSD, ca el e si doctor, si militian.” Doar că degeaba, listele au fost bătute în cuie.

Cine este Dumitru Coarnă

Dumitru Coarnă are 56 de ani și din 2009 este președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România.

Citește și: Profil de candidat – Gabriel Oprea, pentru Camera Deputaților, independent

#News