Iohannis dă veto: adio pensii speciale pentru parlamentari

Președintele a semnat astăzi decretul prin care se promulgă proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru deputați și senatori

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul de promulgare a legii pentru eliminarea pensiilor speciale destinate parlamentarilor români, a anunțat Administrația Prezidențială, potrivit Digi24.ro.

Klaus Iohannis îi lasă pe parlamentari fără pensii speciale

Reamintim că, în data de 17 februarie 2021, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Conform informațiilor din proiectul de lege adoptat de parlamentari, nu se vor mai acorda pensii speciale pentru deputați și parlamentari, însă nu se vor mai plăti nici cele deja pe rol, lăsând o mulțime de foști deminitari fără veniturile fabuloase de altă dată.

Renate n-are nimic de comentat

De altfel, Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunța ieri că nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, cu toate că Asociația Foștilor Parlamentari îi solicitase acesteia acest lucru, invocând o excepție de neconstituționalitate.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.ro.

Ce părere are Asociația Foștilor Parlamentari despre eliminarea pensiilor speciale

Asociația Foștilor Parlamentari este de părere că proiectul de lege, în lipsa excepției de la neconstituționalitate, este unul de natură discriminatorie, adăugând că nu este corect magistrații să continue să primească pensie specială, iar foștii deputați și senatori, inițiatorii efectivi ai legilor, să fie lăsați pe dinafară.

În plus, aceștia mai spun că abrogarea acestui „drept” (după cum s-au exprimat chiar ei), „aruncă în derizoriu activitatea legislativă a parlamentarilor”.

„Totodată, adoptarea acestui act legislativ aduce în discuție teoria drepturilor câștigate, fiind un drept conferit prin lege, la fel ca pensiile de serviciu ale magistraților”, este de părere AFP (Asociația Foștilor Parlamentari).

Citește și: Ciolacu se laudă cu eliminarea pensiilor speciale, cu toate că el e inițiatorul lor