Ministrul Educației vrea să schimbe structura anului școlar viitor

Finalul primului semestru, înainte de Crăciun

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat, la Digi 24, că se lucrează intens la structura anului școlar 2021-2022, acesta a precizat că una dintre schimbări este cu privire la vacanța de Crăciun. Printre datele vehiculate pentru începutul anului școlare se află prima sau a doua zi de luni din septembrie (6 sau 13 septembrie).

Sunt optimist, până azi am lucrat la structura anului școlar 2021-2022. Îmi doresc să punem lucrurile în regulă și din această perspectivă. Îl văd cu început de școală în septembrie, nu o să spună dacă în prima sau în a doua zi de luni din septembrie,  probabil că în a doua zi de luni a lunii septembrie, cu derulare cu prezență fizică, un prim semestru care se încheie înainte de vacanța de Crăciun

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Vacanța de Crăciun, fără griji pentru elevi și profesori

Ministrul vrea să se intre într-o oarecare normalitate, în care vacanța de iarnă să nu întrerupă semestrul, fapt care pe unii dintre noi ne poate trimite ușor cu gândul la structura anului împărțită pe trimestre. În anul școlar 1998-1999 s-a făcut trecerea spre semestre.

„N-am înțeles care e sensul să faci ore până de Crăciun, să intri în vacanța de Crăciun și Anul nou, să te întorci la școală și să încerci să-ți aduci aminte ce ai învățat înainte de Crăciun, să iei note și apoi să intri în altă vacanță. Ne gândim la o structură care să se încheie înainte de Crăciun. S-a predat, s-a evaluat, elevii pleacă liniștiți în vacanță, profesorii pot pleca de asemenea în vacanță, o vacanță care să fie mai lungă cu o săptămână, după care începe semestrul 2”, a adăugat el.

În actualul an școlar, structura a fost de două semestre, de câte 17 săptămâni fiecare: Semestrul I – 14 septembrie – 29 ianuarie 2021 și Semestrul al II-lea – 8 februarie – 18 iunie 2021. În ceea ce privește vacanțele, acestea au fost programate astfel: vacanța de iarnă, 23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, vacanța intersemestrială, 30 ianuarie – 7 februarie, vacanța de primăvară, care va ține cint de Sărbătorile Pascale, 2-11 aprilie (Paștele Catolic) și 30 aprilie – 9 mai (Paștele Ortodox).

Citește și: Iohannis, declarații despre redeschiderea școlilor