John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat miercuri, 2 februarie, că Joe Biden a decis ca 1.000 de militari din Germania să fie mutați în țara noastră din cauza tensiunilor de la granițele Ucrainei.

 „Vreau să fiu foarte clar. Acestea nu sunt mișcări de trupe permanente. Sunt mișcări în semn de răspuns în actualul context de securitate”, a precizat Kirby, potrivit CNN.

De asemenea, oficialii americani au mai precizat că trimiterea de forțe militare în țările din Estul Europei reprezină un sprijin semnificativ față de mișcările rusești de la granițele Ucrainei.

Peste 8.000 de soldați sunt în alertă

Totodată, Pentagonul a anunțat că alți soldați americani vor fi trimiși în Polonia și alte țări din sud-estul NATO. Potrivit CNN, Statele Unite și NATO au pregătiți mii de soldați în Europa pentru a interveni în cazul unei invazii rusești.

La începutul săptămânii, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite au acuzat Moscova că are de gând să desfășoare peste 30.000 de soldați în Belarus pentru a ataca Ucraina. Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite a precizat clar că în luna februarie vor avea loc „exerciții militare comune”, iar un posibil atac asupra Ucrainei nu a fost luat în calcul.

De asemenea, Vladimir Putin acuză Occidentul că vrea să atragă Rusia într-un război pentru a impune noi sancțiuni, precizând că NATO a ingnorat complet cererile Moscovei cu privire la retragerea forțelor armate a Alianței din Est.

Totodată, și țara noastră a fost menționată de Putin într-o conferință de presă, liderul precizând că NATO s-a extins în vecinătatea Rusiei pentru a duce arme ofensive. În acest context, ministrul de Externe Bogdan Aurescu va avea o întâlnire pe 3 februarie cu miniștrii de externe din țările de pe flancul estic al NATO.

De la sfârșitul anului 2021 și până în prezent, Kremlinul a comasat peste 120.000 de soldați la granițele Ucrainei în vederea unui posibil atac, dar oficialii ruși au negat de fiecare dată o astfel de intenție agresivă. Cu toate acestea, Moscova a cerut retragerea militarilor NATO de pe flancul estic, inclusiv din țara noastră, și respingerea unei posibile aderări a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.

Joe Biden continuă „tradiția” lui Trump. Președintele a insultat un reporter de la Fox News