Sursa foto: UNICEF

În provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor și jihadiștilor din Siria, ce găzduiește peste trei milioane de persoane, două fetițe, una de șapte zile și alta de două luni au murit din cauza frigului, scrie BBC.

Un reprezentant al ONU a declarat că zona a fost puternic afectată de zăpada abundentă, ploi puternice și îngheț, oamenii locuind în corturi uzate, fără surse de căldură.

Din nefericire, situația din Siria se înrăutățește din cauza dublării prețurilor la alimente și reducerii ajutoarelor internaționale, pentru medicamente și provizii.

11 ani de la începutul crizei din Siria

Totodată, grupul de monitorizare din Marea Britanie a anunțat că pe 23 ianuarie, un băiețel de doar o lună a murit tot din cauza frigului într-o tabără din Jarablus, iar pe 18 ianuarie, un copil a fost ucis după ce zăpada a dus la prăbușirea cortului în care se afla.

Potrivit ONU, aproape 300 de tabere au fost afectate spre sfârșitul lunii ianuarie din cauza vânturilor puternice ca urmare a furtunilor care au lovit regiunea. Totodată, zăpada a distrus aproape 1.000 de corturi și a deterioarat alte peste 9.500.

De asemenea, de la începutul anului, 68 de incendii s-au produs în tabere, două persoane murind, iar peste 20 fiind rănite.

Sonia Khush, directorul de răspuns al Salvați Copiii în Siria, a afirmat că lumea a uitat de copiii din nord-vestul Siriei.

„Aceste decese care ar fi putut fi evitate totuși sunt un semnal îngrozitor al faptului că  acești copii au nevoie urgent de mai mult sprijin umanitar. De asemenea, au nevoie de o soluție de durată și pașnică a conflictului din Siria”, a spus Sonia Khush, potrivit sursei citate.

Potrivit UNICEF, aproape 90% dintre copiii din Siria au nevoie de asistență umanitară, cu o creștere de 20% doar în 2021. Totodată, aproape 12.000 de copii au fost uciși sau răniți în ultimii 10 ani,  o medie zilnică de peste trei copii.

De asemenea, aproape 2,45 de milioane de copii din Siria și alți 750.000 de copii sirieni din țările învecinate nu merg la școală, iar aproape 6.000 de copii au fost recrutați pentru a lupta.

ONU, ajutor de miliarde de dolari pentru Afganistan