Topire alarmantă a ghețarilor din Alpi, în anul 2022

Europa s-a confruntat anul trecut cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.

Gheţarii din Munţii Alpi au pierdut anul trecut cea mai mare cantitate de gheaţă înregistrată vreodată, cinci kilometri cubi, a precizat joi serviciul european Copernicus pentru monitorizarea schimbărilor climatice, potrivit digi24.ro

Topirea gheţii nu este singurul record înregistrat de acest serviciu pentru anul 2022. Europa s-a confruntat de asemenea cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.

 În medie, s-au înregistrat cu peste 1,4 grade Celsius mai mult decât în perioada de referinţă 1991-2000. Potrivit serviciului Copernicus, temperaturile în Europa cresc cu circa dublul mediei globale. Vara a fost marcată de o secetă extinsă, care a afectat peste o treime din Europa şi a avut consecinţe asupra agriculturii, transporturilor şi alimentării cu energie de pe continent. 

În sudul Europei, s-a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de zile cu „stres termic extrem”, ceea ce înseamnă că temperaturile ridicate au reprezentat un risc pentru sănătate.

 În plus, radiaţia solară în Europa a fost mai intensă decât în oricare altă perioadă din ultimii 40 de ani. Înregistrările Copernicus au început în 1979. Serviciul privind schimbările climatice foloseşte date colectate de staţiile de la sol, baloane meteorologice, aeronave şi sateliţi începând cu anul 1950. Statistici lunare privind temperaturile, gheaţa marină şi alte aspecte sunt publicate cu ajutorul unor analize computerizate.

Lipsă acută de personal în hotelurile și restaurantele din Creta