Membrii unui grup de extremă dreaptă au fost arestați vineri în Germania. Se presupune că aceștia ar fi plănuit atacuri asupra moscheilor, politicienilor și solicitanților de azil.

Cei 12, care ar fi aparținut grupării Der harte Kern, au fost reținuți de autorități. Potrivit ultimelor informații, un alt bărbat despre care se crede că face parte din grup, este încă în libertate.

Dintre cei arestați, toți de naționalitate germană, patru sunt reținuți sub suspiciunea de a fi format Der harte Kern, restul de opt fiind suspectați că ar fi sprijinit gruparea cu bani şi arme.

Bărbații au comunicat prin serviciul de mesagerie WhatsApp și au format organizația în septembrie anul trecut. Presupusul lider al grupului german, cunoscut și sub numele de Werner S., rămâne în vizorul autorităților. Acesta s-a întâlnit cu restul membrilor și a discutat planurile pentru organizarea a zece atacuri separate în țară, inclusiv masacre la moschei, similare cu cel efectuat în Noua Zeelandă, anul trecut.

Modelul grupului este atentatul din 15 martie 2019 din orașul Christchurch, Noua Zeelandă. Atacul de la Moscheea Al Noor a fost transmis live pe Facebook de atacator, identificat ulterior ca Brenton Tarrant, un australian în vârstă de 28 de ani. Bărbatul, un supremațist alb de naționalitate australiană, și-a transmis live crimele pe Internet.

Citește și: Atac armat, la Berlin, un mort, patru răniți

În ciuda eforturilor autorităților germane de a combate extrema dreaptă, se constată o creștere a organizațiilor extremiste, în special în Germania de Est. Riscul evident e, ca în momentul în care autoritățile ar declanșa acțiuni de reprimare, să se ajungă la declanșarea unui război civil.

#News