Municipiul Săcele
Municipiul Săcele

Se schimbă numărul stațiunilor turistice din România, iar municipiul Săcele nu este trecut cu vederea. Este vizitat des pentru bisericile sale, festivalurile, costumele populare tradiționale, arhitectura deosebită. Cu toate acestea, nu a primit, până acum, titlul de stațiune.

Proiectul de Hotărâre al Ministerului Economiei propune atestarea a 12 localități (printre care și Săcele) ca stațiuni turistice de interes local. De asemenea, propune și atestarea unei localități ca stațiune turistică de interes național. Proiectul a fost publicat vineri, 9 octombie 2020.

Săcele este situat în extremitatea sudică a Țării Bârsei, la poalele muntelui Piatra Mare. Râul Tărlung izvorând din masivul Ciucaș trece prin localitate în partea sudică, langă Gârcini. În dreptul localității Brădet (parte din Săcele) există un lac de acumulare artificial, creat în anul 1975, care este în prezent principala sursă de apă potabilă a Brașovului.

După adoptarea acestui proiect, România va avea 52 de stațiuni turistice de interes național și 87 de stațiuni turistice de interes local.

”Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestării ca statiuni turistice de interes national, respectiv local, a urmatoarelor localitati sau parti din localitati:

1. interes national: Ocna Sugatag, judetul Maramures;

2. interes local: Anina, judetul Caras-Severin; Bors, judetul Bihor; Cavnic, judetul Maramures; Dorna Arini, judetul Suceava; Ghioroc, judetul Arad; Gura Siriului, judetul Buzau; Sadova, judetul Suceava; Sacele, judetul Brasov; Sannicolau Mare, judetul Timis; Sighetul Marmatiei, judetul Maramures; Stei, judetul Bihor; Tulucesti, judetul Galati; Vatra Moldovitei, judetul Suceava”.

„Pe termen mediu si lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv în sensul că localitățile atestate vor putea fi promovate ca statiuni turistice de interes national sau local, dupa caz, si vor avea șanse mai mari in atragerea de finantari nerambursabile, in conditiile in care unele programe de finantare impun existenta atestarii ca statiune turistica.

Avȃnd in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in localitatile atestate statiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economica si cresterea calitatii vietii pentru rezidentii acestor zone”, se menționează în nota de fundamentare a ministerului.

Citește și: Munții Rodnei: între refugiu și lectură

#News