Sunt curioasă ce cred părinții lui Colo. Și cum a venit, pentru ei, vestea că Alexandru e sub control judiciar. Și că a primit și niște cătușe pe post de brățări.

Vela a ales să se adreseze părinților și nu pot să nu fiu de acord cu el. Până acum nu a acuzat nimeni părinții. Vela îi acuză subtil, trage un semnal de alarmă la fel de subtil.

În spatele succesului unui copil/adolescent se află o educație. În spatele violenței unui copil/adolescent se află o lipsă de educație. O carență de afecțiune. Sau o comunicare deficitară.

Oamenii de orice vârstă l-au acuzat pe Colo. Dar. Nimeni nu și-a pus problema că există mulți ca tânărul instigator. Mulți care nu doar instigă. Mulți care urmează instigarea, care aplică instigarea și mulți care nu au remușcări. Mulți care nu fac diferența între bine și rău.

”Dragi părinţi, sunt convins că a ajuns şi în atenţia dumneavoastră cazul unui cunoscut vlogger care a fost reţinut aseară de Poliţie pentru 24 de ore, sens în care magistratul de caz a dispus astăzi continuarea cercetărilor, măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile şi interdicţia de a posta în spaţiul online.

Poliţia Capitalei s-a sesizat şi a deschis o anchetă în acest caz, după ce vloggerul respectiv a instigat la violarea minorelor. Spun aceste lucruri pentru că doresc să trag un mare semnal de alarmă părinţilor care nu supraveghează atent activitatea din online a copiilor”.

Asta a declarat Vela. Informația pură.

Repet, e un semnal de alarmă. O acțiune și o consecință. Problema e că avem de-a face cu un tratament venit de la Poliție și nu cu o stabilire a problemei. Tratăm, ca de obicei, efectul, nu și ceea ce l-a declanșat.

”Vremurile sunt într-o continuă schimbare. Generaţiile se schimbă şi au cu totul alte pasiuni, alte abilităţi. Noi toţi trebuie să înţelegem acest lucru şi să ţinem pasul cu cei tineri.

Ce înseamnă să ţinem pasul? Înseamnă să ne adaptăm la tot ce este nou. Deşi ne este greu, doar aşa putem fi aproape de ei şi putem să veghem la acţiunile pe care le întreprind. Nu pot să nu îmi exprim îngrijorarea, mai ales în faţa numărului mare de urmăritori pe care îi avea acest tânăr, peste 850.000, dintre care, foarte mulţi copii”.

Ce spune Vela aici e fin și subtil. Ce spune Vela e că mulți părinți nu-și cunosc copiii. Indiferent dacă acei copii au 8 sau 18 ani, sunt părinți care nu-și cunosc copiii. Nu vor, ignoră sau preferă să ignore. E ușor de acuzat un copil, dar e greu să vezi dincolo, să înțelegi ce anume l-a determinat să aleagă un comportament nociv.

Departe de mine să spun că Alexandu Bălan e un copil la 28 de ani. Nu e. Dar, până să ajungă la 28 de ani, a avut și 2 ani, și 12 ani, și 14. Și, cel mai probabil, pentru a evita un comportament de tipul Colo, ar trebui să începi să-ți cunoști copilul. Pentru că, ajuns la 28 de ani, te poate surprinde. Și, mai mult de atât, te poate șoca.

Iar șocul nu va rezolva nimic. Și nici nu va suplini educația lipsă.

Citește și: Și, când colo, l-au săltat (și eliberat) pe Colo

#News