Din punctul meu de vedere, ce i se întâmplă lui Colo, acum, ar trebui să servească drept exemplu. Adică Justiția vrea să-l servească drept exemplu. Ca să vadă și alții care-și exprimă părerile cam prea liber pe Internet, că nu suntem sat fără câini. Că nu e ok să instigi la viol, violență, ură (și lista poate continua) fără să existe repercusiuni.

Și că societatea civilă poate rezolva ceva, dacă reacționează. Un soi de ”voi ați cerut, noi vă dăm”.

Dacă m-a dezgustat discursul lui Colo? Bineînțeles! Un băiețaș care nu poate fi ”dur” și nu-și poate exprima părerile decât din spatele camerei. Care crede că, dacă e ”pe Internet” poate să spună orice. Care nu a înțeles că ceea ce el a justificat, mai apoi, drept ”glumă neinspirată” e o realitate constantă la noi. Și că nu e nevoie de alte ”modele” care să spună că violul e justificabil. În nicio circumstanță.

Mi s-a părut, la fel, un spectacol de prost-gust faptul că l-au ridicat, cu cătușe și măscuțe, și l-au audiat seara, timp de câteva ore? Bineînțeles! Mi se pare o șaradă.

”Ne-am autosesizat, l-am ridicat ca pe un infractor periculos. E pasibil de o o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, pentru infracțiunea de instigarea publică. Suntem aici, în slujba cetățenilor!”

L-au săltat, s-au răzgândit și-l plasează sub control judiciar. Pentru 60 de zile.

Nu spun că ce a făcut el nu e grav. Ceva amendă, puțină muncă în folosul comunității, poate. Cel mai probabil și în cel mai rău caz, își va lua pedeapsa maximă, cu suspendare. Pentru că a făcut prostia să vorbească prost și violent, pe Internet.

O să se ia Poliția Română, Procuratura și restul societății civile și de restul ideilor nocive propagate, sus și tare, în ultimul timp în spațiul public? O să se ia de anti-vacciniști, Noua Dreaptă (sub acoperire), anti-gay și anti-ortodocși? O să reacționeze la fiecare hate-speech, cum a reacționat acum, în cazul lui Colo?

Și dacă da, atunci unde se oprește libertatea de exprimare și unde începe cenzura?

Simt nevoia să mă repet: în cazul lui Colo, nu e vorba de libertatea de exprimare. Dar, dacă ne grăbim să extrapolăm, acolo vom ajunge.

Mai important decât atât. Îi punem cătușe lui Colo, că a spus ce le-ar face el, minorelor. Nu le-a făcut nimic. Nu din câte știm. Adică a aruncat cu niște cuvinte. Și legea a simțit nevoia să-și facă simțită prezența. Ați aplaudat. Și eu am zâmbit puțin răutăcios, în interior.

Dar.

Îi mai țineți minte pe cei 7 din Vaslui? S-a întâmplat în 2014. Nu s-au limitat la cuvinte, și cred că nici un Colo nu i-a instigat. Au acționat instinctiv. Au violat o fată. Cu din alea nasoale. Ultimul dintre ei, a ieșit din închisoare după 6 ani. Restul au ieșit mai devreme. 6 ani. Cu 3 ani mai mult decât pedeapsa maximă pentru ” infracțiunea de instigarea publică”.

Iar bărbatul din Pitești care chiar și-a violat fiica de 6 ani, a scăpat cu 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare. Pentru viol. Și pedofilie. Și incest. Închisoare, cu suspendare.

Așa că da, nu pot aplauda vesel și frenetic pentru că un vlogger a avut un discurs prost și stupid pe Youtube. Și că l-au ridicat cu cătușe.  

Pentru că se pare că, la noi, ești mai pedepsit dacă latri, decât dacă muști. Și mușcătura cred eu că doare mai tare.

Citește și: Educația sexuală devine sanitară și doar cu acordul părinților

#News

Foto