Raed Arafat

Vine valul 2 de coronavirus sau ne putem face un (mic) plan de concediu? Nu știm. Așteptăm și citim știri ale căror titluri scriu cu litere mari despre valul 2. Că sigur vine.

Tare le mai place unora să fie mult prea siguri pe ei. Sau să semene frica. Sau să informeze dezinformând.

Raed Arafat nu spune nimic concret despre valul 2. Vorbește despre măsuri de siguranță sporite. Și despre faptul că nu trebuie să lăsăm garda jos. Cifrele diferă de la o zi la alta, unii promit relaxare, alții prevăd un viitor cam sumbru:

”Protecţia Civilă pe plan european, cu care am avut astăzi şedinţa prin videoconferinţă – clar ne pregătim pentru valul doi. Că va fi mai puternic decât acesta, va fi mai slab decât acesta, nu poate nimeni să spună în acest moment. (…)

Cine se aşteaptă să venim şi să spunem ‘staţi liniştiţi, nu va fi nicio problemă’, înseamnă că se aşteaptă la o declaraţie total neprofesionistă.

Cine ne atacă pentru că spunem că urmează poate un val doi înseamnă că nu înţelege cu ce ne confruntăm şi trebuie să înţeleagă că noi, cei de la situaţii de urgenţă, de la sănătate publică nu putem să spunem ‘staţi liniştiţi, nu va fi nimic’. Noi avem obligaţia acum, mai mult, să ne pregătim, să ne pregătim stocurile, să nu ne luaţi dumneavoastră la întrebări în luna septembrie sau octombrie că de ce nu suntem pregătiţi. Pentru că exact asta e de făcut, ce nu am făcut în ani de zile acum e momentul să facem.

Şi la nivel european, România fiind implicată în stocurile europene, se lucrează în acest sens (…) şi la nivel de România stocurile noastre încep să se completeze, să se umple. Noi trebuie să vedem ca stocurile strategice să ajungă la un nivel la care, dacă intrăm într-o situaţie în care am intrat acum aproximativ trei luni, să fim mult mai bine pregătiţi”, a declarat Raed Arafat.

Ce înțeleg și ce cred eu este că, până nu se găsește multa așteptatul remediu, am face bine să stăm cuminți. Să nu ne relaxăm prea tare. E drept, lipsa unui concediu, distanțarea socială și stresul pot duce la niște mici depresii. Doar că de anxietate mai scapi. E mai greu de luptat cu virusul.

”Consider că o continuitate pe o formă mai aranjată este mai recomandabilă decât să nu avem nicio formă după care să lucrăm. Trebuie să fie o formă măcar pentru perioada cât încă avem măsuri.

La momentul în care decidem că am intrat în no measures, nu avem măsuri, ne-am relaxat, atunci poate să dispară şi să revină poate dacă vedem că începem să creştem din nou sau dacă apare valul doi. Pentru că, dacă apare valul doi, e clar că anumite măsuri vor trebui luate şi adaptate. Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat.

Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să punem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase, cum am spus achiziţiile directe, care pot să fie scoase şi nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere”, a adăugat Arafat.

Scurt și la obiect, trebuie să fim mult mai bine pregătiţi. E exact ca atunci când te-ai lovit și ai grijă să nu repeți greșeala. Că doare. Și da, se aplică mereu zicala cu ”frica păzește bostănăria”. Problema e că mai avem un proverb despre frică: ”de ce ți-e frică, de aia nu scapi”.

Iar mie, personal, contrazicerile nu-mi prea plac. Și nici nesiguranța.

Citește și: Raed, ca o mămică îngrijorată, nu recomandă concediile în străinătate

#News

Foto