Că sunt ferestre ucigașe sau sinucigașe, încă nu am aflat. Ce am aflat este doar că o femeie locotenent-colonel este noua victimă a ferestrelor dintr-un spital din Rusia. Inițial, femeia a fost internată la sfârșitul lunii mai cu simptome de Covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Nu este neobișnuit să te internezi din cauză de coronavirus. Ce este neobișnuit este să recunoști că ai coronavirus, dacă te afli în Rusia. Și da, Rusia este a treia cea mai afectată ţară din lume. Ce spune presa este cu totul altceva: oamenii nu mor de virus, mor din cu totul alte motive. Orice motiv. Chiar și o fereastră.

Revenind la (nu tocmai) noul incident, tind să cred că presa din Rusia ar fi capabilă să de vina pe orice cu scopul de a evita adevărul. Sau pandemia. Ar da vina inclusiv pe piese de mobilier: un șifonier, un scaun, sau (de ce nu?) o fereastră cam nervoasă și cu probleme de personalitate.

Nu știam că unele ferestre din Rusia pot deveni atât de agresive atunci când sunt montate prin spitale, dar ultimele luni mi-au demonstrat că se poate.

Ferestrele au făcut și alte victime: două doctoriţe şi un medic de ambulanţă. Desigur, deznodământul nu a fost foarte clar. Cum nu este clar nici cazul locontenentului-colonel, Iulia B., în vârstă de 45 de ani. Avem doar un prenume și o vârstă și două concluzii: poate fi moartă sau vie. E la latitudinea fiecăruia să decidă soarta, așa cum e la latitudinea ferestrei dacă te omoară sau te ajută să te sinucizi. Un mic imbold.

Tabloidul rusesc Komsomolskaya Pravda a decis că femeia este foarte moartă. Organizația media RBC este, însă, de altă părere: femeia a cazut de la etajul 5, dar a supraviețuit, în acest moment aflându-se la terapie intensivă.

Misterioase sunt ferestrele din Rusia și, mai misterioase, sunt concluziile din presa rusească. Adevărul rămâne undeva la mijloc: în Rusia ferestrele nu sunt ucigașe și nici sinucigașe. Și periculoase, și foarte sigure. Iar oamenii care le cad victime pot muri, dar nu pot muri. X-Files rusesc cu ”I believe I can fly” pe fundal.

Citește și: Relaxarea care ne stresează

#News