Iar e vorba despre scrumiera partidelor politice și cine decide mai bine ce e bine pentru noi. Se pare că 30 iunie e ziua cu și despre tutun. Cu scrumiera politică alături. Se dă liber la țigarete electronice, se supără anumiți deputați USR, se aruncă cu roșii, pietre și brichete.

Prețul la țigări a fost și va rămâne versatil și, mai ales, în creștere. Asta, independent de ce spune legea și independent de cine e la guvernare. Un singur lucru e sigur: USR ar desființa acest viciu, dacă ar avea puterea. Celelalte partide l-ar taxa. Că l-ar taxa mai finuț sau mai strict, rămâne de văzut.

Trei partide și-au dat mânuța în lupta împotriva fumatului și așa a luat naștere un măreț și glorios proiect de lege: suprataxarea industriei tutunului. Au sperat cu toții în hora anti tutun: PSD, PNL și USR, partide prietene și vecine.

Proiectul a fost adoptat de Senat, dar a cam fost respins, marți, în plenul Camerei Deputaților. Legea introducea taxe în plus pentru industria tutunului, sub formă de ”contribuții pentru sănătate” la bugetul de stat:

Producătorii si importatorii ar fi urmat să plătească:

– Pentru țigarete – 25 de lei/1.000 de țigarete;

– Pentru țigari și țigări de foi – 25 de lei / 1.000 bucați;

– Pentru tutun destinat fumatului – 30 de lei / kg;

– Pentru produse similare – 25 lei/1.000 de bucați.

Și asta nu e tot. Legea respinsă era și o lege cam subiectivă: persoanele juridice ar fi fost cam discriminate.

Dacă 12% e mult sau e puțin, depinde de fiecare în parte. Adică: legea mai prevedea ca persoanele juridice care realizează încasari din activitați publicitare la produse de tutun sau produse similare trebuie să contribuie cu o cotă de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugată.

Au votat 233 de deputati pentru respingerea legii, 29 s-au opus si 23 s-au abtinut. Adică: PSD, PNL și USR nu sunt de acord cu fumatul, dar sunt de acord cu fumatul. N-ar vota, dar ar vota.

Nu există logică, dar există pierdere de timp.

Cam așa se plătește în România. Și, dacă ar fi după unii, n-aș mai putea fuma nici în balconul personal. Oricât de mari ar fi contribuțiile mele la stat, pe care, da, le plătesc lunar. Nu se moare de la tutun, dar se moare de grija altuia.

Citește și: Emanuel Ungureanu e îngrijorat de popularitatea țigaretelor electronice

#News