Camera Deputaților a votat, marți, o inițiativă legislativă care aduce modificări Codului Penal și celui de Procedură Penală, menite să crească limitele inferioare ale unor fapte precum viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă, astfel încât prădătorii sexuali să primească pedepse cu închisoarea și nu cu suspendare. Proiectul legislativ a fost adoptat cu 289 de voturi pentru și o abținere, și va fi trimis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Inițiativa deputaților introduce în Codul de Procedură Penală prevederea în mod expres a posibilității dispunerii luării măsurii arestării preventive în cazul în care din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de act sexual cu un minor, de racolare a minorilor în scopuri sexuale sau ultraj contra bunelor moravuri.

Spre exemplu, în cazul unui viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani în prezent), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani în prezent), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor și există circumstanțe agravante, și de la 9 la 18 ani (7-18 ani în prezent) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei.

Modificările ce vor fi aduse Codului Penal și celui de Procedură Penală mai prevăd și extinderea situațiilor considerate agravante. Astfel, o faptă este considerată agravantă și atunci când agresorul locuiește alături de victimă, nu doar când este rudă a acesteia. În plus, și situațiile când viața victimei a fost pusă în pericol vor fi considerate agravante, în contrast cu prevederile textului legislativ în vigoare, când victima trebuia să demonstreze că a suferit o vătămare corporală.

Citește și: Fără pensii de serviciu pentru condamnații plătiți din bani publici

HashtagNews.ro