Ministrul Educației cere autorităților locale să asigure transportul elevilor

Se știe că riscul de infectare este mai mare în mijloacele de transport

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut această solicitare, de asigurare a transportului elevilor, către autoritățile locale, în cadrul videoconferinței cu inspectorii școlari generali. În videoconferință s-a discutat și despre celelalte măsuri ce se vor lua începând cu 8 februarie, când școlile vor fi redeschise.

„Folosesc această ocazie pentru a face un apel la comunităţile locale, care partajează responsabilitatea împreună cu şcoala în ceea ce priveşte transportul şcolar. Ştim foarte bine că posibilitatea de infectare este foarte crescută tocmai pe parcursul transportului. Dacă la transportul local nu avem competenţe directe – deşi o să facem apel către autorităţile locale pentru ca, spre exemplu, pe modele de bună practică, să încercăm să rezervăm mijloace de transport pentru elevi; lucrul acesta s-a făcut în alte state – este sigur că transportul şcolar intră sub responsabilitatea şcolii sau a autorităţilor locale”, a spus ministrul.

El a afirmat că trebuie luate măsuri de precauţie, astfel încât transportul elevilor să nu constituie un factor important de transmitere a noului coronavirus.

„Acolo trebuie luate toate măsurile de precauţie pentru ca această etapă a transportului elevilor să nu constituie un factor important de transmitere a bolii”, a adăugat Cîmpeanu.

Totodată, ministrul a precizat că în cazul în care elevii prezintă simptome de infectare să evite intrarea în colectivitate, menționând că acestora nu li se vor pune absențe.

„Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii, în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate. De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate. Îi rog pe colegii inspectori generali să ia în considerare acest lucru şi să-l transmită deja în şcoli. El va face şi obiectul adăugirilor la acest proiect al ordinului de ministru”, a spus ministrul Educaţiei.

Cum se reiau orele în școli începând de luni

– Intrarea în școli se va face intrarea prin mai multe căi de acces

– Dacă nu există mai multe căi de acces, este esențială distanțarea fizică

– După dezinfectare, elevii vor fi conduși direct în clase

– Părinții sau alți însoțitori nu vor avea voie să intre în școală

– Trebuie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi

– Dacă sala nu permite distanțarea de 1 metru, spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maximă posibilă între elevi

– Sălile de clasă vor fi aerisite constant – înainte de sosirea elevilor, în pauze, la finalul zilei

– În băi va trebui să existe în permanență dezifectant și prospae de hârtie

– Sunt interzie uscătoarele electrice şi prosoapele din material textil

– Cursurile pot începe la intervale orare diferite pentru a se evita aglomerația

– Elevii vor ieși pe rând în pauză; se va evita suprapuneare claselor

– Elevii vor fi supravegheați în pauze

– Se vor putea desfăşura doar jocurile care permit distanţarea fizică

– Sălile vor fi curățate, dezinfectate și aerisite după fiecare grupă de elevi

Citește și: Ministrul Educației vrea să schimbe structura anului școlar viitor