Autoritățile schimbă foaia în privința campaniei de promovare a vaccinării împotriva Covid

Preotul catolic Francisc Doboș și cel ortodox Constantin Necula, printre cei cooptați în demersul „Sănătății”

Preotul catolic, Francisc Doboș – părinte la Catedrala Sf. Iosif din București și preotul ortodox, Constantin Necula – părinte și profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu au fost solicitați din partea Ministerului Sănătății să participe la o nouă campanie favorabilă vaccinării, potrivit Libertatea.

Dacă Francisc Doboș a și răspuns afirmativ acestei propuneri, preotul Necula a cerut un timp de gândire. De altfel, cei doi și-au manifestat în mai multe rânduri susținerea pro-vaccinare, prin postări pe rețelele de socializare sau prin cuvântările pe care le au.

„Am fost sunat de cei de la Ministerul Sănătății și am fost de acord să particip. Am filmat un spot, așa este, dar nu aș vrea să dau eu mai multe detalii despre ce a fost acolo. M-au ales pentru că am fost mai evlavios printre zgomotoși. Nu sunt eu izvorul, doar am fost solicitat și am acceptat să particip la o astfel de inițiativă. Nu e un lucru rău, iar dacă sunt mai multe persoane care au filmat sau urmează să filmeze, Dumnezeu să-i ierte!”, a spus Francisc Doboș, citat de sursa sus-menționată.

La începutul lunii, într-o postare, pe cât de amuzantă, pe atât de serioasă, fostul purtător de cuvânt al Bisericii Catolice, părintele Francisc Doboș a precizat care este utilitatea aghiasmei, dar mai ales a vaccinului. „Aghiasma e împotriva dracilor.  Vaccinul împotriva covidului. Ok?! Nu le confundați. Dar pot fi administrate simultan. Bonus: luată pe stomacul gol, aghiasma îndepărtează conspirațiile și înmoaie inimile împietrite :)))”

Asta în contrapartidă cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie care susține că „rânduielile Bisericii rămân aceleași”, indiferent de contextul epidemiologic, iar „apa sfințită va combate și bolile”, dar și care s-a arătat de multe ori împotriva a tot ce înseamnă respectarea măsurilor recomandate de autorități.

De partea cealaltă, părintele Constantin Necula a precizat pentru Libertatea că încă nu a dat un răspuns concret. „Am avut o conversație cu cei de la Ministerul Sănătății, dar am temperat discuțiile. Nu le-am dat niciun răspuns în momentul discuțiilor, vom vedea pe viitor. Momentan am luat o pauză de la tot ce înseamnă exterior, pentru că am obosit. Știu că au fost sunate mai multe persoane, nu cunosc numele lor, dar eu momentan nu am dat niciun răspuns concret. Am discutat cred că în ultimele două săptămâni, nici nu mai știu exact. Peste o perioadă vom discuta din nou și vom vedea. Sunt deschis dialogului, dar nu pentru moment”, a spus părintele Constantin Necula.

Potrivit Ministerului Sănătății, citat de Libertatea, noua campanie de creștere a încrederii populației va fi atât diferită, cât și complementară cu prima campanie, în care au fost angrenați medici cunoscuți. De data aceasta se va apela la persoane publice, cunoscute și îndrăgite, de la cei doi preoți, până la campioana de scrimă, Ana Maria Brânză sau actorul Victor Rebenciuc. De altfel, Rebenciuc apare într-un clip în care susține vaccinarea împotriva variolei, poliomielitei, tetanosul sau rujeola, care au luat milioane de vieți, mai multe decât un război mondial.

Citește și: Francisc Doboș reușește ce n-a reușit BOR-ul vreodată