Acțiunile activistului Valeriu Nicolae, în paginile The Associated Press și Washington Post

Valeriu Nicolae a fost la doar 17 voturi de un mandat de parlamentar

Valeriu Nicolae este un erou pentru sute de copii, dar și un model de viață pentru o societate prea fracturată de răul ce ne înconjoară. Acțiunile caritabile ale lui Nicolae au ajuns pe „paginile” The Associated Press (AP) și Washington Post.

Potrivit AP, Valeriu Nicolae se compară cu fostul baschetbalist NBA, Michael Jordan, un om extrem de competitiv și dornic să devină mai bun în tot ceea ce face. În cazul lui, să îi ajute pe ceilalți.

Nicolae consideră că societatea se poate schimba, dar că totul pornește de la individ. Totodată, este de părere că este obligatoriu ca politicienii să ajute pe care înainte de a prelua funcții publice. „Ar trebui să fie elementele de bază: faceți lucruri bune pentru ceilalți!”, a spus el. „Chiar și un pic de bine pentru cineva din jurul tău și deloc rău.”

De la începutul anului 2007, organizația umanitară a lui Valeriu, Casa Bună sprijină și supraveghează peste 300 de copii. Pe lângă aceștia, voluntarii de la Casa Bună sprijină și familiile copiilor, de la haine, calculatoare sau cărți, totul cu condiția să nu abandoneze școala. Educația fiind singura șansă a acestor copii de a-și depăși condiția socială. Perioada pandemie a fost cu atât mai solicitantă pentru Nicolae și voluntari, cu cât izolarea a fost mai tare impusă de autorități.

Nucșoara, satul vizitat de Valeriu Nicolae

AP a prezentat în paginile sale vizita pe care Nicolae a făcută într-un sat, de la aproximativ 200 de km de Capitală, la poalele Munților Carpați, pentru a oferi ajutor precum făină, zahăr sau produse de igienă oamenilor care suportă vremea rece de iarnă. Mulți copii din Nucșoara, localitatea în care a fost Nicolae, trăiesc în case sărace, neterminate. În condiții nedemne de acest secol. „Nu este nimic mai bun decât să vezi că ai schimbat viața unui copil în bine. Nu cred că sunt mulți oameni mai răsplătiți de ceea ce fac decât mine”, a mai spus Valeriu Nicolae pentru AP.

Cine este Valeriu Nicolae

Valeriu Nicolae, un bănățean jumătate țigan, jumătate român, de mai bine de 10 ani ajută familii nevoiașe din Ferantari. Până în 2019, orele cu acești copii au fost făcute în cadrul unei școli din zonă, însă a venit un moment școala s-a închis, iar Casa Bună trebuia să găsească o soluție, pe cât de rapidă, pe atât de puțin costisitoare. „O casă unde să putem să facem teme, meditații și să gătim mâncare copiilor. Oricând fără să se strâmbe directoarea, portarul, femeia de serviciu, secretara, profesorul sau oricine altcineva plin de sensibilități. Unde să putem face un atelier pentru a pregăti copiii mari pentru o meserie.”, postase pe blogul său în 2019.

A absolvit Universitatea din Craiova, a obţinut un master la Academia de Studii Diplomatice din Malta şi a ajuns să lucreze în două dintre cele mai importante companii de IT din lume: IBM şi Microsoft. „În 1996 lucram în Statele Unite ale Americii, la IBM. În 2001 lucram la Microsoft. Prima oară am fost programator. În 2003 am renunţat la IT pentru că mi se părea foarte plictisitor. Este adevărat că faceam bani, dar mi se părea atât de abstract şi de inutil… pe mine m-a plictisit cumplit“, declara pentru Adevărul, în urmă cu 5 ani.

În decembrie 2020, Valeriu Nicolae, a candidat ca independent pentru un mandat de parlamentar, dar a pierdut la o diferență de numai 17 voturi.

Citește și: Larry Gâdea, românul care face senzație în Silicon Valley