ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Un credincios din Arhiepiscopia Sucevei a adus la cunoștința ÎPS Calinic o situație delicată, a unui copilaș născut în afara căsătoriei, dar căruia doi preoți i-au refuză botezul din acest motiv, dar și pentru că nașii de botez snt prea tineri.

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și a Rădăuților, a primit scrisoarea din partea credinciosului, mai mult, a și publicat-o pe site-ul instituției bisericești, împreună cu răspunsul aferent.

„Aș dori să mă informați dacă un preot creștin ortodox poate refuza botezul unui prunc născut din părinți creștini ortodocși. Un preot a refuzat botezul copilului pentru că părinții nu sunt cununați încă, pentru că nașii copilului nu sunt bătrâni și pentru că numele ales de părinți nu e de sfânt, deși copilul are două nume, printre care și unul de sfânt (Alexandru). Părinții apoi au încercat la altă parohie din zona natală a mamei, însă acesta a refuzat pe motiv ca părinții nu fac parte din parohie și nu vrea să pornească război cu celălalt preot! Un prunc așteaptă să fie fie botezat și este refuzat pe motive ce nu țin de Sfintele Taine și nici de rânduielile bisericești”, a scris cel care a făcut sesizarea către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vădit deranjat de comportamentul celor doi preoți.

Astfel, potrivit răspunsului oferit de ÎPS Calinic, „niciunui copil nu îi poate fi refuzată Taina Sfântului Botez, indiferent de condițiile în care a fost născut”. De asemenea, aceasta a cerut să îi fie adus la cunoștință numele celor doi preoți. „Dacă cele despre care faceți vorbire s-au întâmplat în județul Suceava, respectiv în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vă rugăm să ne spuneți, pentru a lua măsurile ce se impun”, și-a încheiat ÎPS Calinic răspunsul.

Citește și: Cu toate că s-a infectat cu Covid, ÎPS Calinic nu recomandă vaccinarea