Călătorii gratuite cu trenul în țările din Europa, pentru tinerii din România

Pentru a beneficia de această facilitate, este necesară obținerea permisului DiscoverEU.

O nouă rundă de aplicații pentru DiscoverEU este în desfășurare, a anunțat CFR Călători, aceasta adresându-se tinerilor rezidenți în UE care doresc să călătorească gratuit în Europa, în țări participante la programul Erasmus+. ”Ai 18 ani și ești rezident într-o țară participantă la programul Erasmus+? E timpul să ieși din zona de confort și să vezi tot ce are de oferit Europa cu un permis gratuit de călătorie cu trenul”, este mesajul transmis de compania CFR Călători, potrivit ziare.com.

Înscrierile sunt posibile până pe 25 octombrie 2022, pe portalul european pentru tineret denumit https://youth.europa.eu/discovereu_ro

Pentru a călători prin intermediul programului, există două runde de înscrieri în fiecare an, solicitanții selectați primind un permis de călătorie” DiscoverEU” care prevede reduceri pentru vizite culturale, activități de învățare și sportive, transport local, cazare, alimente. De la lansarea DiscoverEU, în iunie 2018, peste 165 000 de tineri au primit permise de călătorie. ”Ai 18 ani și ești rezident în Uniunea Europeană sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia)? DiscoverEU își oferă șansa de a participa la o experiență de călătorie care îți va permite să descoperi diversitatea Europei, să afli mai multe despre patrimoniul cultural și istoria acesteia și să intri în contact cu oameni de pe tot continentul. În plus, DiscoverEU îți permite să îți dezvolți competențe utile pentru viitor, cum ar fi independența, încrederea și deschiderea către alte culture. Următoarea rundă de înscrieri a început marți, 11 octombrie, la ora 12:00 (CEST) și se va încheia marți, 25 octombrie 2022, la ora 12:00 (CEST). În ziua Z va apărea pe această pagină butonul „Înscrie-te acum”, a comunicat youth.europa.eu.

Condiții de eligibiltate

Pentru ca o persoană să fie eligibilă trebuie să se fi născut între 1 ianuarie 2004 (inclusiv) și 31 decembrie 2004 (inclusiv), să completeze corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere, să fie cetățean sau rezident legal pe termen lung într-una din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări (TTPM) sau una din țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Dacă este selectată, persoana poate călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2023 și 29 februarie 2024.

Obezitatea este strâns legată de poluare, iar expunerea la aerul poluat a fost asociată cu kilogramele în plus