Don’t look up!”(n.r în traducere „Nu priviți în sus”) este o comedie americană, puțin „atipică” față de cum ne-au obișnuit regizorii din SUA. Nu, nu vrem să vă povestim despre ce este vorba în acest film care poate fi văzut pe Netflix, ci doar să nu mai fim ipocriți.

Am văzut atâtea opinii și comentarii pe rețelele de socializare în ultimele zile, încât(…) am crezut că ne-am transformat cu toții în critici de film. S-a întâmplat la fel când a apărut „Joker”. Toată lumea avea o opinie, ceea ce nu este rău, însă foarte puțini îndrăzneau să spună: ”nu cred că am înțeles filmul ăsta”.

Acum, cei care vor să pară sofisticați și inteligenți se feresc să spună că le-a plăcut: „e comercial, domn’e. Nu mă pretez eu la așa ceva. Ce e ăla brontaroc?”. Sunt fix oamenii ăia în costume care stau la coadă la shaorma „cu de toate”, dar dacă îi intrebi ce au mâncat la prânz, replică: „o salată cu somon”

Așa e și cu filmul ”Don’t look up!”. Are de toate: umor, filosofie(n.r destul de subtilă, deoarece ca să ai umor trebuie să fii inteligent), teme actuale, actori buni. Di Caprio s-a maturizat, nu mai e „băiatul ăla care moare înghețat pe Titanic”

„Noi suntem români și când comentăm comedii americane”

Filmul a fost realizat înainte de pandemia de Covid, iar difuzarea a început char în Ajunul Crăciunului, moment în care sentimentele sunt un mix. Cum l-au înțeles românii: „încălzire globală și știință, camere crio. Ai dracu ’, americanii ăștia! Mereu le-au avut cu SF-urile! Mereu pe ei îi urmăreau extraterestrii când românii făceau pană cu Dacia!”. De data asta, tema a venit ca o mănușă pentru vremurile în care trăim. Am găsit câteva metafore în film care te fac să reflectezi. Mai rar asta în filmele americane!

 „O să fii mâncat de un brontaroc. Nu știm ce înseamnă”, este una dintre replicile-metafore. „Priviți în sus!”. În fapt, brontarocul nu este o invenție a personajului, ci chiar moartea. Poate să o descrie cu precizie cineva? De-asta „nu stim ce înseamnă”

În comedia aceasta am mai găsit și relația cu Divinitatea. E momentul acela, când personajele îți arată că, de fapt, „au totul”. Nu e un mesaj ușor de înțeles, câtă vreme obișnuim să confundăm religia cu Dumnezeu și Mediul cu dreptul de a folosi totul la infinit.

Astfel, pentru cine nu a înțeles ce este „brontarocul”, mai priviți o dată! E un mix de aroganță și nepuțință pe care îl avem cu toții, atunci când ne raportăm la „sfârșitul Pământului”