Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Groenlanda a pierdut aproximativ 11 trilioane de gheață, iar România se confruntă, din ce în ce mai mult, cu secetă.

În țara noastră culturile agricole continuă să sufere din cauza lipsei precipitațiilor.

În contextul acestor schimbări este extrem de relevant să înțelegem cum poate fi afectat peisajul și agricultura locală de aceste schimbări, arată platforma online Infoclima.ro.

România se va confrunta cu inundații, caniculă și instabilitate termică

Datele înregistrate în perioada 1978-2019 la stația meteorologică Târgu Mureș sunt principala sursă empirică ce ne confirmă o realitate pe care adesea o vedem cu ochiul liber și anume faptul că schimbările climatice sunt prezente și la nivel local, nu doar global. În graficul temperaturii medii anuale înregistrate în perioada de referință (1978-2019) pentru zona Mureș vedem o dinamică clară de creștere a temperaturii medii anuale.

Această dinamică se accentuează în perioada 2000-2019. Astfel, dacă în 1978 temperatura medie anuală avea valoarea de 8,1 °C, în 2018 s-a înregistrat o valoare de 11, 3°C iar în 2019 s-a înregistrat o medie de 11,1°C.

 ”Cum afectează schimbările climatice peisajul local?”

De la acest titlul pornește articolul semnat de Daria Bratu, doctorand la Școala Doctorală ”Simion Mehedinți – Natură și Dezvoltare Durabilă” a Universității din București și studenta în cadrul programului de licență al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, articol publicat de platforma online Infoclima.ro.