Mult timp am crezut că doar românii scot superstiții pe bandă rulantă. Că doar la noi un gest simplu naște teorii ale conspirației demne de Codul lui Da Vinci. Că doar noi suntem puțin înapoiați, masiv paranoici și, una peste alta, credem toate tâmpeniile, doar de dragul de a crede și dezbate ceva. Indiferent ce ar fi acel ceva.

Am crezut și eu în superstiții, până pe la vreo 14 ani. Cu cât am citit/învățat mai mult, am aflat că pisica neagră și trecutul pe sub scară nu-ți aduc ghinion. Că bătutul în lemn nu te ferește de necazuri. Că să-ți muști limba e doar dureros, nu și util. Și câte și mai câte!

Teoriile conspirației încă mă fascinează. Pentru simplul motiv că-s pline de imaginație. Le citesc exact cum te uiți la o comedie ușurică, în week-end: ca să mă relaxez și ca să văd ce le mai naște unora mintea.

Revenind. Am crezut mult timp că e vorba doar de români. Până când am crescut, și-am aflat că nu suntem unici. Le avem și noi pe ale noastre, dar când mă uit și peste granițe, mai că-mi crește inima, că nu suntem singurii naivi din lume!

Dacă până acum ceva timp erau la modă alea cu ”pământul e plat”, ”omul n-a ajuns pe lună” și ”vaccinul provoacă autism”, acum discursul s-a schimbat.

Odată cu apariția coronavirsului, avem de-a face cu noi idei geniale. Un rezumat simplu ar fi cam așa:

Există o legătură clară între tehnologia 5G și coronavirus. Coronavirus care a fost creat și eliberat cu bună știință de oameni. Încă nu se știe dacă de chinezi sau de americani, forurile înalte încă dezbat această problemă, dar clar n-are cum să fie doar un virus.

Oricum, totul se leagă cumva de dorința bogătanilor de a controla populația, prin vaccinuri malefice. Care nu se știe încă dacă te vor omorî, sau doar te vor face ușor de urmărit. Și aici e încă o dispută științifico-fantastică.

Una peste alta, mai e și un sacrificiu uman, în persoana lui Kobe Bryant, al cărui accident n-a fost tocmai accident, ci exact un tribut de sânge.

Toate ideile astea răspândite rapid de nume grele internaționale, numai bune de a fi preluate și crezute de publicul (să-i zicem) mai naiv. Robert Kennedy Jr, Woody Harrelson, Novak Djokovic – sunt doar câțiva dintre cei care ar putea sta lejer la o cafea cu a noastră neaoșă Olivia Steer, să facă schimb de conspirații pentru o nouă ordine mondială.

N-ar fi grav, dacă lumea n-ar fi deja speriată de boală, sărăcie, filme apocaliptice și vagi amenințări nucleare. Să plusezi la frica deja existentă cu scenarii pe care le-ai visat azi-noapte, mie îmi seamănă a inconștiență.

E simplu: să se panicheze la ei acasă. Să-și măsurile de precauție, dacă tot cred ce spun. Dar să-i lase pe alții în liniștea lor (ei o numesc ”inconștiență”). Nu de alta, dar n-a murit nimeni și i-a lăsat salvatorii lumii și marii dezvăluitori de conspirații.

În condițiile în care în State deja au fost destui care au băut dezinfectant, nu e de mirare că sunt alții capabili să creadă că vaccinul îți injectează un cip, care te poate omorî pe loc.

Totuși. O doză de responsabilitate (ca să n-o numesc realism) ne-ar fi tuturor de ajutor în perioada asta. Și dacă teoria lor despre conspirații se va dovedi adevărată, le dau voie să râdă de mine, după. Bat de trei ori în lemn, să nu fie așa cum spun ei.

Citește și: Bill Gates, ortodoxia și manipularea prin trunchiere

#News