Una dintre definițiile din DEX pentru manipulare spune așa: ” Acționare indirectă asupra cuiva pentru a-l face să acționeze sau să gândească într-un anumit mod.”

În presă, manipularea a ajuns la ordinea zilei. E de ajuns să ai intenția de a-ți face publicul să creadă ceva și, din câteva cuvinte/cadre frumos tăiate, l-ai prostit. Bine, în presă te ajută mult și faptul că mulți nu verifică din măcar 3 surse ce citesc/aud. Că nu caută înregistrarea completă. Că se mulțumesc să vadă titlul și deja au o părere. Adică manipularea ține de veleitățile manipulatorului, dar și de intensitatea cu care cel manipulat vrea să îl creadă.

”Vaccinul pentru noul coronavirus va fi folosit pentru reducerea numărului populației globului. Bill Gates se implică” – titrează mare ortodoxinfo.ro.

Pe lângă asta, dă și-un colaj de știre Antena 1, în care Bill Gates chiar spune, cu cuvinte lui, că vaccinurile ar putea fi folosite pentru limitarea populației. Să nu ajungem la 9 miliarde. Să ne oprim. Să folosim vaccinurile, pentru a opri creșterea demografică.

”Deci ce înseamnă atunci când Bill Gates spune „dacă facem o treabă bună cu noile vaccinuri… am putea scădea [populaţia globului] cu 10 sau 15 procente”?

Este clar, această afirmaţie implică faptul că vaccinurile sunt o metodă a reducerii populaţiei.”

Probabil că, dacă aș avea prostul obicei de a citi doar asta, aș crede și eu că Bill Gates vrea să ne omoare. Dacă aș asculta doar știrea de la Antena, aș crede că bogații ne vor pe toți ăștia, mai sărăcuți decât ei, morți. Și îngropați. Cu ajutorul și prin mila nemilosului vaccin.

Dacă te uiți (și și pricepi) chiar și bucățica aia trunchiată din ce spune Gates acolo, o să vezi că nu e chiar așa. Că el povestește, cu cifre și știință (doamne, apără și păzește!) cum noi omorâm planeta pentru ca, în final, să ne omorâm și pe noi. Și că soluția de prevenire, stă tot la noi. Și-n știință (doamne, apără și păzește!).

Eu, una, nu văd nimic rău în a limita populația prin contracepție. Unde ”a limita” se citește ca: fără milioane care mor de foame, pentru că se-nmulțesc fără control, indiferent de situația financiară. BOR-ul e din start nu de acord cu mine. Pentru că orice copil e o minune. Chiar dacă n-ai cu ce să-l hrănești/crești. Dacă moare de foame, va fi un ”alt înger pe care Dumnezeu l-a vrut aproape”. Dar nu era, oare, mai bine să nu fie deloc, pentru a scuti inutil de suferință foarte multe persoane?

Divaghez.

Manipularea. Manipularea se face prin titlu. Prin intonația vocii. Prin trunchierea declarațiilor. Prin fake news.

De ce sunt fake news-urile atât de ușor de înghițit? Pentru că suntem capabili să credem orice, atât timp cât servește credinței noastre. Sau ideilor.

De ce s-au înmulțit fake news-urile? Pentru că, din nou, suntem capabili să credem orice. Și pentru că suntem prea leneși (sau dezinteresați) pentru a scotoci după sursă. Luăm de-a gata ce ni se servește, pentru că e gratis. La fel ca sandvișul ăla, la care la tine acasă nici nu te-ai uita, dar pentru că e gratis îl mănânci, și spui și săru` mâna.

Cum se poate lupta cu fake news-urile? Raportând site-urile/știrea. Și mai util ar fi să-ncerci să explici de ce e fake news. S-o demontezi. Experiența îmi spune că cei care le propagă/cred sunt prea bine plătiți pentru a se opri/prea spălați deja pe creier, pentru a te asculta.

Bill Gates ne vrea morți și face și vaccin pentru asta. Am vaga impresie c-o să se moară mai mult din cauza refuzului de vaccinare, decât din cauza vaccinului, în sine. Dar asta e o părere personală. Dacă era fake news, vă spuneam că vaccinul există deja, și de asta Bill Gates nu are nimic. Doar că n-o să dea vaccinul decât la prietenii lui, ceilalți bogătași care ne vor morți. C-așa mi-a șoptit mie o sursă anonimă. Șoptit fake.

Citește și: Ivailo Dicev: pandemia dintre oameni

#News