British Museum nu te lasă să te plictisești, nu te lasă fără cultură și nu te lasă fără artă. Ne-am autoeducat că totul se plătește și că ne trebuie bani ca să vedem artă. Dar nu e mereu așa.

British Museum și-a reînnoit baza de date de colecții on-line. Dacă ai timp și curiozitate, peste 1,9 milioane de fotografii ale colecției sale, sunt disponibile gratuit și on-line. Lansarea include 280.000 de fotografii de obiecte noi și 85.000 de înregistrări de obiecte noi, publicate pentru prima dată.

De asemenea, au fost incluse achiziții pe care muzeul le-a făcut în ultimii ani, inclusiv 73 de portrete de Damien Hirst și o acuarelă pierdută anterior de Rossetti.

Recunosc, am fost puțin sceptică referitor la gratuitatea asta. Mai ales că vorbim de artă în forma ei pură. Rețin că o simplă vizită la Peleș m-a lăsat cu o gaură consistentă în buget. Nu, nu spun că regret, spun doar că se pot vedea multe, admira multe, fără să fii nevoit să călătorești.

Legat de British Museum și de colecțiile on-line: da, pot asigura pe oricine că turul virtual merită fiecare secundă.

Vorbim de 1,9 milioane de imagini care sunt puse la dispoziție pentru oricine, la un click distanță. Utilizatorii nu mai trebuie să se înregistreze pentru a utiliza fotografiile. Iar pentru cei ce vor să-și facă o colecție în propriul calculator, imaginile se pot descărca gratuit.

Hartwig Fischer, directorul muzeului, a declarat: ”Suntem încântați să putem dezvălui din timp această reînnoire majoră și sperăm că aceste obiecte importante pot oferi inspirație, reflecție sau chiar momente liniștite de distragere în această perioadă dificilă.”

Și, pentru că izolarea nu are vârstă și nu ține cont de vârstă, Hartwig Fischer ne mai spune ceva:

”Fie că sunteți student, artist, savant sau sunteți iubitor de istorie și cultură, aceasta este o resursă inegalabilă pentru a explora bogăția, diversitatea și complexitatea istoriei umane conținute în Colecția British Museum”.

Nu vorbim doar de vârste, ocupația fiecăruia sau cultura generală. Rămânem diferiți și asta e bine. Dar putem vorbi de timpul liber, de găsirea unei activități care și delectează, dar și educă. Ce ne leagă acum este faptul că suntem cu toții la fel de izolați. Putem face din pandemie un motiv să învățăm ceva în plus. Ceva ce nu se uită.

Citește și: Vasile Negrilă și donarea de sânge pe vreme de pandemie

#News