Ghețarii tropicali din Indonezia, în pericol de dispariție până în 2026

Gheţarii, printre puţinii rămaşi la tropice, sunt Piramida Carstensz (Puncak Jaya) şi East Northwall Firn

Ghetar
Ghetar sursa foto pixabay

Doi dintre rarii gheţari tropicali de pe Pământ, aflaţi în Indonezia, se topesc, gheaţa lor riscând să dispară până în 2026 sau mai devreme, în contextul în care fenomenul meteorologic El Nino prelungeşte sezonul secetos în ţara din Asia de Sud-Est, a anunţat agenţia sa de geofizică BMKG, potrivit digi24.ro.

Indonezia, care adăposteşte o treime din pădurea tropicală din lume, după Brazilia şi Congo, se aşteaptă ca sezonul secetos să dureze până în octombrie, El Nino amplificând riscul de incendii forestiere şi ameninţând sursele de apă potabilă.

În timp ce agenţia a avertizat că fenomenul meteorologic din Pacific ar putea face ca acest sezon secetos să fie cel mai sever înregistrat după anul 2019, unul dintre climatologii săi a declarat că ar putea pune în pericol gheţarii tropicali din Indonezia, cu o vechime de 12.000 de ani. „Gheţarii ar putea să dispară înainte de 2026 sau chiar mai repede, iar El Nino ar putea accelera procesul de topire”, a spus Donaldi Permana, referindu-se la aşa-numiţii „gheţari eterni”.

 Gheţarii, despre care climatologul a declarat că sunt printre puţinii rămaşi la tropice, sunt Piramida Carstensz (Puncak Jaya), cu o înălţime de 4.884 de metri, şi East Northwall Firn, cu o înălţime de 4.700 de metri, în Munţii Jayawijaya, din regiunea estică indoneziană Papua.

 Gheaţa s-a subţiat în mod semnificativ în ultimii câţiva ani, a declarat Donaldi, ajungând la opt metri în 2021, de la 32 de metri, în 2010, în timp ce suprafaţa lor totală a scăzut la 0,23 kilometri pătraţi, în 2022, de la 2,4 kilometri pătraţi, în 2000. Puţine demersuri pot fi făcute pentru prevenirea acestei reduceri, a indicat climatologul, adăugând că topirea ar putea să perturbe ecosistemul regional şi să declanşeze o creştere a nivelului mării la nivel mondial într-un deceniu.„Acum suntem în poziţia de a documenta extincţia gheţarilor. Cel puţin, putem spune generaţiilor viitoare că am avut gheţari”, a mai spus Donaldi, coordonator al departamentului de studii climatice din cadrul BMKG.

 Tradiții și superstiții cu ocazia Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul