Carne de pui
Carne de pui. sursa foto; economica.net

Alimentele reîncalzite iși pierd valoarea nutrițională, în special alimentele bogate în proteine. Cercetările arată că reîncălzirea anumitor alimente poate fi dăunătoare sănătății, deoarece nu toate alimentele pot fi reîncălzite și consumate. Odată cu scăderea valorii nutriționale, alimentele devin toxice pentru organism, putând cauza probleme de sănătate.

Există alimente pe care nu e bine să fie consumate reîncălzite, după ce au fost gătite.

Carnea de pui conține proteine, iar aceasta se alterează când e reîncălzită. Teoretic, reîncălzirea e permisă doar dacă interiorul cărnii e foarte fierbinte, cum se întâmplă uneori în cazul încălzirii la microunde. Carnea de pui nu ar trebui consumată nici la două zile după ce a fost gătită. Se poate folosi a două zi pentru salate sau sendvișuri, rece, dar nu e în regulă să fie reîncălzita. Uleiul de migdale, uleiul de avocado, uleiul de alune, uleiul din semințe de struguri și uleiul din semințe de in au un punct de ardere foarte scăzut, ceea ce le face toxice când sunt reîncălzite. Studiile arată că atunci când sunt reîncălzite, aceste uleiuri de gătit pot deveni râncede. Cartofii sunt mediul ideal de creștere pentru botulism, determinând creșterea bacteriei Clostridium botulinum 1. Dacă preparatele pe bază de cartofi sunt lăsate la temperatura camerei și nu sunt răcite rapid, apare riscul ca bacteriile să se dezvolte.

Reîncălzirea ouălor care au stat chiar și pentru o perioadă scurtă de timp la temperatura camerei poate fi periculoasă. Nu trebuie lăsate niciodată ouă sau vase care conțin ouă la temperatura camerei pentru mai mult de două ore. Nu este indicat să reîncălzești o caserolă cu mâncare care conține ouă lăsată afară mai mult de două ore. Bacteriile cum ar fi salmonella se pot înmulți rapid în mâncărurile cu ouă și pot duce la toxiinfecții alimentare grave.

Un fost dinamovist, devastat de retrogradarea lui Dinamo în Liga a II-a