Ministrul Voiculescu a explicat de ce nu au putut fi sunați aparținătorii celor de la „Balș”

Formularele cu datele acestora erau în clădirile sigilate de Poliție

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus vineri seara la Digi 24 că rudele victimelor de la spitalul Matei Balș nu au putut fi sunate deoarece datele lor erau sigilate de Poliție. Totodată, ministrul a precizat că nu există o procedură pentru această situație și anunță că va propune modificări de regulament.

Ministrul a explicat că autoritățile nu au putut suna rudele pacienților și să le anunțe despre situația creată și despre spitalele unde au fost mutați pacienții. Ca urmare, reprezentanții spitalului au fost nevoiți să deschidă linii telefonice pentru a le permite rudelor să sune și să ceară informații. Aceasta situație a fost posibilă la câteva ore bune după incidentul de vineri dimineață, suficient cât să îi țină pe aparținători „cu sufletul la gură”.

Vlad Voiculescu a mai spus că nu există procedură pentru astfel de situații. El a anunțat că va propune modificări ale regulamentelor.

„La fel de evident a fost și pentru noi azi dimineață. Primul lucru a fost să facem un grup de lucru cu DSU. A fost făcut un grup de comunicare. Ne-am confruntat cu o situație hilară: datele aparținătorilor au fost notate pe un formular, iar datele erau în clădirea sigilată de Poliție. E hilar! Înainte de 2016 nu exista acest proces. O să modificăm astfel de proceduri, ca să fie și electronic. Din păcate a durat mai mult de cât a trebuit, iar acest lucru a cauzat durerea oamenilor”, a spus Vlad Voiculescu, la Digi24.

Reamintim că în jurul orei 5.05, un apel la 112 anunța izbucnirea unui incendiu de proporții în cadrul Pavilionului 5, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în care au decedat cinci pacienți. Potrivit informațiilor primite de Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu.

Citește și: „Au fost două explozii ale tuburilor de oxigen”