De frica Coronavirusului, chinezii își ucid animalele

Câinii și pisicile din județului Maramureș sunt exportăți în diferite țări din Europa. Animalele sunt trimise „pe bani frumoși”, în țări occidentale, susțin reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Maramureș, potrivit digi24.ro. Oficialii locali avertizează că animalele sunt ținute uneori în condiții improprii. 

Maramureșul are, în zona Băii Mari, un centru de colectare pentru câini și pisici.

De aici ,în primele 9 luni ale acestui an, au fost trimise în țările comunitare un număr de 335 de câini și 48 de pisici. Țările unde se exportă animalele sunt Suedia, Norvegia, Danemarca, acestea fiind însoțite de documente sanitar veterinare, Câinii și pisicile pleacă din centre unde starea de sănătate este adusă la nivelul cerințelor țărilor unde vor ajunge.

„Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia, Danemarca pe bani frumoși. De la 3 animale în sus se consideră circulație comercială. Animalele sunt însoțite de documente sanitar veterinare și pleacă din centre de colectare de unde statusul de sănătate este adus la nivelul cerințelor țărilor unde pleacă”, a spus directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop. 

În general este vorba de câini comunitari care sunt atent selectați în cazul în care urmează să fie exportați.

Câinii comunitari se adună, se castrează și se introduc în centre speciale. O parte din animale sunt adoptate de la distanță, fiind plătite sume importante pentru procurarea hranei și medicamentelor de către anumite  organiztii pentru protecția animalelor din alte țări.

„Câinii comunitari se adună, se castrează și se introduc în aceste centre. O parte sunt repuși în mediul natural. Unii iau calea acestor țări unde merg în acest comerț. Alții sunt adoptați la distanță și se plătesc sume importante pentru procurarea hranei și medicamentelor de către anumite entități din afară. Ne ajută să avem și control asupra rabiei și asupra bolilor acestor specii”, a explicat Vasile Pop.

Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, cere vigilență în ceea ce privește modul în care sunt ținute animalele.
„Este clar că a devenit o afacere. Să faceți verificări, sunt situații în care îi țin în condiții improprii. Câinii sunt puși în cușți foarte mici, îi chinuie, îi țin doar să facă pui și apoi îi vând”, a adăugat Stauder.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca, prima centură cu tuneluri din România