Alexandru Rafila

Reprezentantul României la Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila a explicat, la Digi 24, că numărul mare de infectări, cu un record negativ înregistrat miercuri (1.767), ca urmare a reluării activităților economice, cu precizarea că săptămâna viitoare se va vedea și efectul deschiderii anului școlar.

„Este clar că impactul reluării activităților de la 1 septembrie a existat. A fost o creștere de circa 20% raportat la perioada anterioară. Acum trebuie să vedem ce se va întâmpla cu impactul deschiderii școlilor. (…) Aștept și cu interes profesional, și cu îngrijorare rezultatele din perioada următoare, pentru că deschiderea școlilor are un impact asupra transmiterii”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Creșterea trebuie să fie rezonabilă

Chiar dacă numărul de noi cazuri de infectări este în creștere, Rafila consideră ca fiind relevant cel al numărului de internări la ATI.

„Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri. Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a declarat Rafila pentru sursa citată.

Transmitere comunitară

„Nu știu cât din punct de vedere epidemiologic e sub control. Lucrul ăsta îl vom vedea peste o săptămână, când vom vedea impactul deschiderii școlilor și vom vedea dacă am fost pregătiți pentru acest pas și dacă autoritățile gestionează situația”, a mai explicat Alexandru Rafila.

În ultimele 24 de ore, în România, au fost înregistrate 1.639 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid, precum și 41 de decese.  În municipiul București au fost confirmate 281 de noi cazuri, iar „podiumul” a fost completat de județul Galați, cu 83 de cazuri (două focare), și județul Bacău, cu 82 de cazuri.

Citește și: Adrian Marinescu, despre recordul de infectări: „Trebuie luate măsuri, la nivel de regiune”

#News